Banke od ECB-a pozajmile rekordnih 1.300 milijardi eura

Banke u eurozoni posudile su danas od Evropske centralne banke (ECB) rekordnih 1.300 milijardi eura kako bi podmirile sve veću potražnju kompanija za kreditima u vrijeme nezapamćene recesije.

ECB je pokrenuo program ciljanog dugoročnog refinansiranja (TLTRO) prije šest godina a izmijenio ga je ove godine kako bi pomogao ekonomiji da prebrodi teške posljedice pandemije koronavirusa.

Komercijalne banke posudile su danas iz tog programa ukupno 1.300 milijardi eura na razdoblje od tri godine, uz kamatnu stopu od minus jedan posto.

Posuđeni iznos najveći je otkada je ECB uveo TLTRO ali je manji u neto iznosu budući da su banke vjerovatno dio iznosa upotrijebile za reprogramiranje starih ECB-ovih kredita kako bi iskoristile iznimno povoljnu kamatu.

Negativna kamatna stopa znači da će banke u godinu dana zaraditi 0,5 posto bez ikakvih uslova, odnosno jedan posto pod uvjetom da ne smanjuju kreditni portfolio, podsjeća Reuters.

U preostale dvije godine do dospijeća kredita kamata će biti identična ECB-ovoj kamati na depozite, koja trenutno iznosi minus 0,5 posto.

Današnja operacija znači veći bilans za ECB i ulijeva nadu da će komercijalne banke nastaviti s kreditiranjem, uprkos gotovo 10-postotnom padu ekonomije, i tako pomoći kompanijama da prežive dok Evropa ne ukine sva ograničenja uvedena zbog pandemije.

Kompanije su na početku koronakrize gotovo u cijelosti iskoristile odobrene kreditne linije, sasvim suprotno razdoblju finansijske i dužničke krize od prije deset godina kada su im banke uskraćivale kredite kako bi zaštitile svoje bilanse a rezultat je bio još dublji pad aktivnosti.

Značajnu ulogu u tome odigrao je upravo ECB, koji danas komercijalnim zajmodavcima toleriše nešto slabije kapitalne pokazatelje kako bi podržao protok kredita realnoj ekonomiji.

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *