“Ruska ekonomija doživjela trostruki šok”

Dodajte komentar

Pad cijena nafte, smanjeni izvoz i unutrašnja ograničenja zbog virusa korona postali su glavni udarci za ekonomiju Ruske Federacije ove godine.

“Danas naša zemlja doživljava uticaj tri ekonomska šoka odjednom. Prvo, pad cijena nafte na svjetskom tržištu. To je glavni šok, jer domaća ekonomija ostaje zavisna od izvoza ugljovodonika”, napisao je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev u članku za časopis “Rusija u globalnoj politici”.

On je istakao da je u posljednjih 20 godina Rusija tri puta pretrpela takve udarce i da je u stanju da odredi najefikasnije mjere, kako bi ublažila negativne posljedice, prenosi Sputnjik.

“Glavni negativni efekat trebalo bi očekivati u 2020. godini, dok se u narednoj godini ekonomija može u potpunosti prilagoditi novim uslovima, nezavisno od dinamike cijena nafte”, smatra Medvedev.

Kako kaže Medvedev, drugi šok je posljedica unutrašnjih ograničenja zbog epidemije virusa korona, i tome praktično nema pandana.

“Spolja on (šok) nekako podsjeća na situaciju s početka 1990-ih godina. Ali je to poređenje krajnje uslovno. Aktuelni problemi u stvarnom ekonomskom sektoru, na tržištu rada, u socijalnoj sferi i bankarskom sektoru su posebne prirode, a uobičajeni pristupi analizi ekonomskih i finansijskih kriza ovdje nisu pogodni”, rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, vrijeme recesije može biti ograničeno vremenom očuvanja regulatornih odluka, a ekonomski oporavak će početi prilično brzo, pod uslovom da novi talasi epidemije ne dovedu do još jednog kruga prinudnih ograničenja.

Medved je takođe izjavio da zbog pandemije svjetsku ekonomiju očekuje neviđen pad bruto domaćeg proizvoda, možda najveći od perioda Drugog svjetskog rata.

“Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, 2020. godine globalnoj ekonomiji zbog krize predstoji recesija do tri odsto u odnosu na 2019. godinu. To je maksimalni pad svetskog BDP-a od Drugog svjetskog rata. Poređenja radi, tokom posljednje globalne finansijske i ekonomske krize 2008-2009. godine, maksimalni godišnji pad iznosio je samo 0,1 odsto”, kaže Medvedev.

Bivši ruski premijer smatra da je treći šok povezan sa padom strane potražnje za ruskom robom, zbog usporavanja svjetske ekonomije.

On upozorava na opasnost od izbijanja novog talasa pandemije, koji bi bio u stanju da zada razorni udarac globalnoj ekonomiji – uporediv samo sa svjetskim ratovima.

Zamjenik predsjednika Saveta bezbjednosti Rusije dodao je da će verovatnoća nove finansijske krize u jednoj ili više stranih zemalja naredne godine biti veća nego ove, kao i da Rusija treba da bude spremna na spoljne šokove i mogući pad potražnje za izvoznom robom.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *