Trumpov plan obnove težak bilion dolara

Dodajte komentar

Američki predsjednik Donald Tramp priprema program obnove infrastrukture u SAD vrijedan 1.000 milijardi dolara (bilion) s ciljem vraćanja najveće svjetske ekonomije u život, prenosi “Blumberg”.

Prema preliminarnoj verziji plana koji priprema Ministarstvo saobraćaja, većina novca bila bi usmjerena u klasične zahvate na infrastrukturi, poput puteva i mostova, ali bi bila izdvojena i sredstva za 5G bežičnu infrastrukturu i uspostavljanje njene široke mreže u ruralnim predjelima SAD.

Izmjene zakona o finansiranju infrastrukture predviđene za septembar mogle bi da otvore prostor za dodatno jačanje predviđenog finansijskog paketa.

Trampova administracija radi nacrt plana, dok republikanci i demokrate raspravljaju o obimu povećanja podsticaja za američku ekonomiju koja je utonula u recesiju zbog ograničenja nametnutih kako bi se spriječilo širenje virusa korona.

Demokrate su ponudile vlastiti prijedlog za ulaganje od 500 milijardi dolara za obnovu infrastrukture tokom pet godina.

Jedno od glavnih pitanja sa kojima se suočavaju predlagači plana biće kako finansirati ove mjere.

Povećanje saveznog poreza na gorivo malo je vjerovatno pošto se Tramp zalaže za niske cijene, a poziva i na druge mjere, uključujući smanjenje poreza na plate kako bi u džepovima Amerikanaca ostalo više novca, što bi im pomoglo u suočavanju sa virusom korona i recesijom, piše “Blumberg”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *