Croatia Airlines želi Ljubljanu da poveže sa ostatkom Evrope

Dodajte komentar
9actl

Croatia Airlines, iako u dugovima i sa stalnim zahtjevima za pomoć Vlade Republike Hrvatske, želi da iskoristi gašenje slovenačkog avioprevoznika Adria Airwaysa i od aerodroma u Ljubljani napravi svoj hub te slovenačku metropolu poveže s ostatkom Evrope.

Slovenija je u septembru prošle godine ostala bez svog nacionalnog avioprevoznika, kada je Adria Airways zbog teške finansijske situacije obustavila sve svoje letove i na kraju završila u stečaju. Propast Adrije otvorila je prostor za druge aviokompanije na ljubljanskom aerodromu na kojem je 50 posto od ukupno 1,9 miliona putnika letjelo sada propalom slovnečkom aviokompanijom.

“Croatia Airlines potencijalno je zainteresovana za uspostavljanje letova s Aerodroma u Ljubljani kako bi putnicima iz Slovenije omogućila povezanost s evropskim odredištima. U tom kontekstu održan je inicijalni sastanak s predstavnicima slovnečkog Ministarstva za infrastrukturu te aerodroma kako bi se razmotrili svi uslovi pod kojima bi se, eventualno, mogao uspostaviti redovni saobraćaj, no zasad nije dogovoreno ništa konkretno”, kazali su za Večernji list u Croatia Airlinesu.

Adria je u svojoj floti imala 21 avion, letjela je na 25 destinacija i u 2018. prevezla 1,23 miliona putnika.

Ljubljanskim aerodromom “Jože Pučnik” inače upravlja njemački Fraport, a nakon propasti Adrije dobar dio putnika s tog aerodroma preusmjeren je na druge u susjedstvu, pa tako i na zagrebački “Franjo Tuđman”. CA u svojoj floti ima 12 aviona, šest Dasheva i šest Airbusova, a ove godine planirala je proširiti i flotu i broj destinacija, ali pandemija koronavirusa poremetila je te planove.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *