Mediteran u ratu sa cijenama

Dodajte komentar

Cjenkanje i popusti da, rasprodaja ne, trenutna je filozofija većine mediteranskih domaćina koji se nadaju da će uprkos pandemiji uspjeti da iščupaju nešto od ovogodišnje turističke sezone.

Svi na Mediteranu, koji inače ugosti 350 miliona turista, svjesni su da cijene iz 2019. s desetkovanom tražnjom nemaju šanse, no, zasad se opiru linearnim sniženjima znajući da bespoštedni cjenovni rat nosi velike žrtve. Mnogi hoteli čak radije biraju da ostanu zatvoreni.

Sicilija pokušava da privuče pažnju ponudom da na svake tri noći ide po jedno besplatno noćenje. U Španiji, u koju će stranci moći da idu tek od 1. jula, najavljuju aranžmane za dvoje po cijeni jednog, dok neki hoteli, u raznim zemljama, pokušavaju da prodaju budući boravak uz osjetne popuste, a dolazak važi sve do kraja 2022.

Turska, poznata po agresivno niskim cijenama, suočena je s čak milion i po praznih hotelskih kreveta. Zemlja koja je 2020. računala na 58 miliona turista još ne otkriva sve karte. Ali i ne čeka skrštenih ruku. Turci su još u maju pokrenuli tzv. telefonsku diplomatiju prema 70 zemalja. Ili smatraju da će zdravstvena situacija biti ključna ili kartu niskih cijena ostavljaju za kasnije, ali vrijeme koriste da svim kanalima prošire sve relevantne informacije.

Na španskoj i italijanskoj obali, ako izuzmemo Kanarska ostrva i Siciliju, koji se dobro kotiraju, strani gosti su manje-više misaona imenica. Obije zemlje snažno zavise od domaćih turista i razmišljaju kako da ih pokrenu. U Italiji razmišljaju o podsticajima za putovanja u zemlji od 150 eura po osobi.

Čak i susjedna Slovenija građanima dijeli vaučere od 200 eura za odmor u zemlji, što je loša vest za sve koji očekuju slovenačke goste, pa i za Hrvatsku, koja ih godišnje ugosti više od 1,5 miliona.

Grčka ne istrčava sa bagatelnim cijenama. Na primjer Turistička organizacija Njemačke nudi sedam dana na Kritu u hotelima s četiri i pet zvjezdica u ljetnjem špicu sezone za 1100 do 1300 eura.

Povlastica je u tome što bi isti aranžman toliko koštao već u junu. Hoće li se i koliko situacija promijeniti do jula, kada se očekuje da putovanja živnu, najviše i dalje zavisi od virusa, i Njemaca, u koje gleda cijeli Mediteran. Najveći evropski putnici diktiraju trendove, a dobra vijest je da su po brojnosti već izbili na prvo mjesto, piše Večernji list.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *