Zbog turističkog naselja u Morinju traže odštetu od 17,8 miliona eura

Dodajte komentar

Za mjesec bi trebalo da bude poznato da li će kompaniji Montenegroregion biti dosuđeno 17,8 miliona eura odštete od države i kotorske opštine zbog nemogućnosti da izgradi turističko naselje u Morinju. Od ovog iznosa 5,7 miliona odnosi se na naknadu Štete, a 12,1 milion za izmaklu dobit. Oni su na jučerašnjem ročištu precizirali visinu iznosa, jer je ranije sutkinja Dijana Raičković odbila zahtjev za finansijsko i građevinsko vještačenje.

Bivši direktor ove kompanije Aleksandar Saporevje svjedočeći iznio brojne optužbe na račun opštinskih i državnih službenika, a posebno pomoćnika ministra kulture Aleksandra Dajkovića, od koga, kako je naveo, i pored uvjeravanja da će nakon ispunjenih dodatnih zahtjeva dobiti zeleno svjetlo, dozvolu za gradnju nikada nije dobio. Naveo je da im je prvobitno idejno rješenje odbijeno i daje Dajković tražio da se uradi i tzv.

HIA studija koja u to vrijeme nije bila predviđena našim zakonom. Dozvolu nijesu dobili ni nakon izrade ove studije, uz obrazloženje da novi zakon zabranjuje gradnju na toj parceli. To je potvrdio i tvorac idejnog rješenja kompleksa arhitekta Goran Radović navodeći daje riječ o studiji koju UNESCO samo preporučuje, kao i daje Crna Gora jedina država koja je obavezu izrade ove studije kasnije uvela u zakonodavstvo.

Rusi su ovu parcelu kupili prije 14 godina uz uvjeravanje kotorske opštine da na tom mjestu mogu graditi.

Izvor: Pobjeda

Foto: waytomonte.com

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *