Izradnja solarne elektrane na Briskoj gori počinje do kraja godine

Početak radova na izgradnji solarne elektrane na Briskoj gori u Ulcinju možemo očekivati do kraja godine, saopštila je juče u Skupštini ministarka ekonomije Dragica Sekulić, dodajući da pandemija korona virusa utiče na nesigurnosti o planiranoj dinamici projekta.

Ona vjeruje da će Elektroprivreda (EPCG) organizovati rad nezavisno od događanja u vezi sa pandemijom.

“Naša je procjena da do kraja godine možemo očekivati prve radove solarne elektrane”, najavila je ministarka u odgovoru poslaniku DPS-a Luiđu Škrelji.

On je pitao i da li se planira rekonstrukcija puta ZoganjeDarza koji vodi prema budućoj solarnoj elektrani.

Ministarka je navela da se izmjenama i dopunama Prostorno-urbanističkog plana Ulcinja predviđa rekonstrukcija tog putnog pravca do naselja Sveti Đorđe, na granici sa Albanijom.

“Realizacija tako velikih projekata podrazumijeva i koristi za lokalno stanovništvo. Naša očekivanja su da EPCG, osim što će se baviti izgradnjom elektrane, rekonstruiše i izgradi lokalne puteve koji istovremeno omogućavaju prilaz i njima i lokalnom stanovništvu”, kazala je Sekulić.

Solarna elektrana na Briskoj gori koštaće 200 miliona eura i, prema ranijim najavama, obezbijediće stalni posao za 226 ljudi.

Izgradnja je povjerena konzorcijumu firmi kojeg čine naša Elektroprivreda, finski Fortum i EPC kompanij a Sterling and Wilson iz Indije koja je najveći svjetski ugovarač u oblasti solarnih elektrana.

Ugovor je potpisan krajem 2018. godine.

Kapacitet energetskog objekta iznosiće oko 250 megavati.

Elektrana će se graditi u dvije faze. Osim solarnih polja, kako je ukazala ministarka, projektovana je i izgradnja pripadajućih dalekovoda, trafostanica i pristupnih puteva.

Check Also

Od 2022. godine Crna Gora otvara vrata digitalnim nomadima

Izmijenjene životne okolnosti, mijenjaju i profil turista koji sada putuju da bi i radili i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *