Evropska komisija objavila novu “crnu listu” aviokompanija

Dodajte komentar

Evropska komisija objavila je novu crnu listu aviokompanija na kojoj se nalaze kompanije koje ne ispunjavaju međunarodne bezbjednosne standarde i koje su zbog toga podležne zabrani rada u Evropi.

Nakon ažuriranja, zabranjeno je ukupno 96 aviokompanija iz 16 zemalja.

Šest individualnih prevoznika je na listi zbog uočenih ozbiljnih propusta u bezbjednosti: Avior Airlines (Venecuela), Blue Wing Airlines (Surinam), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Med-View Airlines (Nigerija) and Air Zimbabwe (Zimbabve).

Tri kompanije mogu da lete u EU samo sa određenim tipom posade: Air Service Comores, Iran Air (Iran) i Air Koryo (Sjeverna Koreja).

“Bezbjednosna lista vazduhoplovstva EU treba da se koristi kao instrument koji pomaže aviokompanijama i zemljama koje su na spisku da preispitaju i poboljšaju svoje standarde letjenja“, izjavila je komesarka za saobraćaj Adina Valean, prenosi Novaekonomija.rs.

Komisija je, uz pomoć Agencije za vazduhoplovnu bezbjednost Evropske unije, spremna da sarađuje i investira u Jermeniju radi poboljšanja njene vazduhoplovne bezbjednosti“, dodala je ona.

Pored toga, lista aviokompanija sa sertifikatom u Kongu, Kirgistanu, Libiji, Nepalu i Sijera Leoneu je pregledana i dopunjena, dodati su novi prevoznici iz ovih zemalja, a uklonjeni su prevoznici koji više ne postoje.

Lista za bezbjednost u vazduhu zasnovana je na jednoglasnom mišljenju stručnjaka za vazduhoplovnu bezbjednost iz država članica koji su se od 12. do 14. maja 2020. sastali pod pokroviteljstvom Odbora za vazdušnu bezbjednost (ASC), putem videokonferencije.

Ovim komitetom predsjedava Evropska komisija uz podršku Agencije za vazduhoplovnu bezbjednost Evropske unije (EASA).

Procjena se vrši prema međunarodnim bezbjednosnim standardima, a posebno standardima koje je objavila Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *