Depoziti CKB banke veći nego u istom periodu prošle godine

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa glavnim izvršnim direktorom Crnogorske komercijalne banke Palom Kovačem.

Na sastanku je razgovarano o uticaju pandemije COVID – 19 virusa na poslovanje bankarskog sistema, kao i o aktivnostima koje CKB banka sprovodi u pravcu spajanja sa Podgoričkom bankom, čiji je stoprocentni vlasnik.

Guverner Žugić i Kovač su se saglasili da je bankarski sektor adekvatno odgovorio na krizu, obezbijedivši podršku fizičkim i pravnim licima čije je finansijsko stanje, usljed uticaja pandemije COVID – 19 virusa, bilo ugroženo. Konstatovano je i da je CBCG, u ambijentu povećane neizvjesnosti koji je uzrokovala pandemija, pažljivo i oprezno definisala mjere podrške, sagledavajući sve rizike po bankarski sektor, a posebno rizik likvidnosti.

“Kao rezultat ovakvog djelovanja, bankarski sektor je očuvao stabilnost i likvidnost, a privredi i građanima je olakšano suočavanje sa negativnim posljedicama krize”, saopšteno je iz Centralne banke.

Na sastanku je saopšteno i da je nivo depozita CKB banke veći nego u istom periodu prošle godine i konstatovano da je upravljanje rizikom likvidnosti olakšano svim bankama koje imaju podršku svojih matičnih banaka iz inostranstva.

Guverner Žugić je istakao važnost sistemske podrške banaka realnom sektoru, a koja je posebno značajna za preduzeća u oblasti turizma, kao i za projekte čiji su nosioci mikro, mala i srednja preduzeća.

Direktor CKB-a je saopštio da banka aktivno sprovodi ranije utvrđene mjere i planove za spajanje sa Podgoričkom bankom.

Check Also

Dvogodišnji gubitak aviokompanija 157 milijardi dolara

Međunarodno udruženje za aviosaobraćaj (IATA) objavilo je da bi aviokompanije, zbog drugog vala pandemije korona …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *