Depoziti CKB banke veći nego u istom periodu prošle godine

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa glavnim izvršnim direktorom Crnogorske komercijalne banke Palom Kovačem.

Na sastanku je razgovarano o uticaju pandemije COVID – 19 virusa na poslovanje bankarskog sistema, kao i o aktivnostima koje CKB banka sprovodi u pravcu spajanja sa Podgoričkom bankom, čiji je stoprocentni vlasnik.

Guverner Žugić i Kovač su se saglasili da je bankarski sektor adekvatno odgovorio na krizu, obezbijedivši podršku fizičkim i pravnim licima čije je finansijsko stanje, usljed uticaja pandemije COVID – 19 virusa, bilo ugroženo. Konstatovano je i da je CBCG, u ambijentu povećane neizvjesnosti koji je uzrokovala pandemija, pažljivo i oprezno definisala mjere podrške, sagledavajući sve rizike po bankarski sektor, a posebno rizik likvidnosti.

“Kao rezultat ovakvog djelovanja, bankarski sektor je očuvao stabilnost i likvidnost, a privredi i građanima je olakšano suočavanje sa negativnim posljedicama krize”, saopšteno je iz Centralne banke.

Na sastanku je saopšteno i da je nivo depozita CKB banke veći nego u istom periodu prošle godine i konstatovano da je upravljanje rizikom likvidnosti olakšano svim bankama koje imaju podršku svojih matičnih banaka iz inostranstva.

Guverner Žugić je istakao važnost sistemske podrške banaka realnom sektoru, a koja je posebno značajna za preduzeća u oblasti turizma, kao i za projekte čiji su nosioci mikro, mala i srednja preduzeća.

Direktor CKB-a je saopštio da banka aktivno sprovodi ranije utvrđene mjere i planove za spajanje sa Podgoričkom bankom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *