Povratak u kancelariju: Kako obuzdati nervozu na poslu

Dodajte komentar

Poslije vanrednog stanja tokom kojeg je većina radila od kuće, nije tako jednostavno vratiti se na staro, opet sjedjeti u kancelariji i dijeliti prostor sa ljudima sa kojima možda i niste dobri. U kućnim uslovima je, ipak, sve moglo da bude po našem, ali sada je potrebno da se opet vratimo u kolektiv i budemo samo jedan od mnogih…

Neka istraživanja su pokazala da se čovjek, u redovnim okolnostima, tokom osmočasovnog radnog vremena svakog dana iznervira. I to u prosjeku dva puta. A pošto je to najizraženije ponedjeljkom, poslije vikenda, ne čudi ako ste sada, nakon dva mjeseca rada od kuće, još nervozniji. Stručnjaci savjetuju da pokušate da se priberete prije nego što dođete u sukob sa kolegama zato što ste čuli da su vas ogovarale, posvađate se sa šefom jer vas nije pohvalio za nešto što je bilo dobro urađeno ili da planete zbog sporog kompjutera koji vam još nisu promijenili.

Marija Vicković, psiholog i psihoterapeut, poručuje nam da period adaptacije treba da shvatimo kao priliku da popravimo stvari, a ne da ih pogoršamo.

“Sada smo svi osjetljiviji nego inače, jer smo se odvikli da dijelimo prostor sa više ljudi koji nam pritom nisu porodica”, kaže psiholog.

“Prirodno je da nas nerviraju i kada ništa ne kažu, a još više kada kažu nešto što nije po našem ukusu. Ali ne smijemo zbog toga da kvarimo radnu atmosferu, da dozvolimo da posao trpi i da upropastimo trud koji smo prethodno ulagali. Moramo da izbrojimo do deset prije nego što drsko odgovorimo šefu na pitanje ili kritiku koja možda i nije bila na mjestu. Da sačekamo da se i mi i on ohladi, pa da onda porazgovaramo o svemu. Ako nam kolega prigovori da nešto nismo uradili ili da smo se izvukli nauštrb njegovog zalaganja, najpametnije je da u razgovor uđemo samo sa dokumentovanim činjenicama, a ako ih nemamo, da se povučemo i sačekamo da budemo sigurni da imamo čime da branimo svoj integritet”.

Psiholog podsjeća da će proći i ovaj prelazni period, ali da tokom njega treba sačuvati sebe, svoje zdravlje i poslovna dostignuća.

“Nervozu obuzdajte, a pojačajte meditaciju, šetnje, bavljenje hobijima”, savjetuje psiholog.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *