Osnivač Zooma u jednom danu bogatiji za 800 miliona dolara

Dodajte komentar

U petak, 29. maja, vrijednost dionica kompanije Zoom Video Communications Inc. na berzi Nasdaq porasla je 9,7 posto. Tržišna kapitalizacija kompanije prvi put je premašila 50 milijardi USD.

Bloomberg napominje da je potražnja za uslugama videokonferencija porasla 160 posto u posljednjih nekoliko mjeseci. Još početkom godine vrijednost Zooma nije prelazila 20 milijardi dolara.

Agencija ističe da je sada IT kompanija vrijednija od američkog proizvođača traktora Deere & Co i farmaceutskog giganta Biogen Inc. – zajedno. Istovremeno, tržišna kapitalizacija Zooma je 55 puta veća od očekivanih godišnjih prihoda, iako je za IT kompanije iz S&P 500 indeksa taj broj u prosjeku na sedmom mjestu, piše Bloomberg.

Bogatstvo Eric Yuana, osnivača i izvršnog direktora Zooma, poraslo je više od 800 miliona dolara samo u petak, dostigavši nevjerovatnih 9,3 milijarde dolara.

U samo nekoliko mjeseci Zoom je zabilježio 20 puta više korisnika.

Prema analitičarima, snažan skok na berzi posljedica je pozitivnih očekivanja ulagača, koji računaju na dugoročno povećanje dobiti IT kompanija u slučaju pandemije coronavirusa.

Usluga videokonferencije Zoom postala je izuzetno popularna u proljeće ove godine, kada su mnogi širom svijeta bili prisiljeni da se prsele na posao od kuće, prenosi Indikator.ba.

Podsjetimo da je nedavno hiljade snimaka Zooma procurilo u javnost. Među njima su bili i snimci ličnih razgovora i sesije s psihoterapeutima, a u nekim su razgovorima ljudi otkrivali i svoje brojeve telefona, pa čak i finansijske podatke. U Zoomu priznali su da aplikacija nije dovoljno sigurna, ali to nije uplašilo korisnike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *