Njemačka priprema novi paket mjera pomoći ekonomiji

Dodajte komentar

Predstavnici stranaka koalicione vlade kancelarke Angele Merkel sastaju se u srijedu kako bi raspravljali detalje finansijskog paketa za potporu ekonomskog rasta ugroženog pandemijom korona virusa.

U središtu rasprave, koja počinje poslijepodne i za koju se očekuje da bi mogla potrajati do kasno u noć, stoji finansijska pomoć eknomiji, porodicama i gradovima i opštinama koja bi u svom konačnom obliku mogla iznositi, kako piše dnevnik Bild, i do 80 milijardi eura.

Iako su članovi stranaka vladajuće koalicije, demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), načelno složni oko potrebe finansijskog paketa, nesloga vlada oko detalja kao i o visini izdataka.

Bavarski premijer Markus Soeder je rekao da se država smije zadužiti “najviše 100 milijardi eura”, inače će biti dovedena “do ruba stečaja”, dok socijaldemokrate odbijaju uvođenje fiksnih gornjih granica zaduženja.

Spor između Unije CDU/CSU i SPD-a se vodi oko načina finansijskog rasterećenja opština i gradova koji se nalaze u finansijskim problemima zbog drastičnog smanjenja prihoda od poreza.

Ministar financija Scholz bi finansijsku pomoć u sklopu korona-paketa povezao s oprostom dijela starijih dugova opština i gradova prema centralnim institucijama, čemu se protivi Unija.

Gradovi i opštine su izrazile nadu da će što prije doći do dogovora koalicionih partnera. “Za nas je važno i jedno i drugo: pomoć zbog gubitaka prihoda uzrokovanih pandemijom, kao i oprost starijih dugova”, rekao je predsjednik Saveza njemačkih gradova Burkhard Jung za agenciju dpa.

Najveći kamen spoticanja među koalicionim partnerima je premija za kupovinu automobila kao podsticaj za najuticajniju njemačku industrijsku granu.

Iza zahtjeva za uvođenjem premija kod kupovine novog automobila stoje tzv. automobilske pokrajine, savezne pokrajine s izraženom automobilskom industrijom poput Bavarske (BMW, Audi) Baden-Wuerttemberga (Daimler Benz, Porsche) i Donje Saske (Volkswagen).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *