Hrvatska: Bruto dobit banaka u prvom tromjesečju pala 22,7%

Dodajte komentar

Banke u Hrvatskoj u prvom tromjesečju ove godine iskazuju dobit iz poslovanja koje će se nastaviti (prije poreza) u iznosu od 1,25 milijardi kuna, što je za 368,6 miliona kuna manje nego u istom razdoblju 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Hrvatske narodna banke (HNB).

POređenje privremenih nerevidiranih podataka za kreditne institucije u prvom tromjesečju ove godine s onima za isto razdoblje lani pokazuje, naime, da je bruto dobit banaka u prva tri mjeseca ove godine za 22,7 posto manja nego u prvom kvartalu 2019.

Podaci centralne banke za prvo tromjesečje odnose se na 20 banaka koje posluju na hrvatskom tržištu, što je jedna manje nego u istom razdoblju lani. Naime, HPB je početkom aprila prošle godine pripojio Jadransku banku.

Ti podatci pokazuju i da je u prvom tromjesečju ove godine ukupna imovina banaka u Hrvatskoj porasla za 2,82 posto, na 437,82 milijarde kuna.

Po privremenim nerevidiranim podacima na dan 31. marta 2020. godine, ukupno je 16 banaka poslovalo s bruto dobiti, a četiri s gubitkom.

Najveću bruto dobit na kraju prvog tromjesečja imala je Zagrebačka banka, 531,4 miliona kuna, što je 15,8 posto manje nego u istom razdoblju lani.

PBZ za prvo tromjesečje ove godine iskazuje dobit iz poslovanja koje će se nastaviti (prije poreza) u iznosu od 270,2 ,miliona kuna, što je za 16,4 posto manje nego u istom razdoblju godinu prije.

OTP banka je imala 155,4 miliona kuna bruto dobiti, što je pad dobiti za 29,1 posto.

Četvrta i peta banka po visini dobiti prije poreza među rijetkima su koje bilježe rast dobiti. Tako Erste&Steiermaerkische bank bilježi rast bruto dobiti za 69,4 posto, na 146,9 miliona kuna, dok je rast kod Addiko banke bio blaži, za 4,5 posto, na 87,7 miliona kuna.

Najveća banka u većinskom državnom vlasništvu, Hrvatska poštanska banka (HPB) prvo je tromjesečje završila s bruto dobiti od 38,98 miliona kuna, što je 53,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Po podacima centralne banke, nakon što su prvo tromjesečje lani dvije banke zaključile s gubitkom ove je godine taj broj povećan na četiri, a one iskazuju ukupni gubitak od gotovo 25 miliona kuna.

Pritom najveće gubitke bilježe Sberbank, 13,8 miliona kuna, te Raiffeisenbank Austria (RBA) 8,5 miliona kuna. S gubitkom su u prvom tromjesečju ove godine poslovale i J&T banka (2,1 miliona kuna) te Samoborska banka (688 hiljada kuna).

Po privremenim podacima HNB-a, tri stambene štedionice su u prvom tromjesečju ostvarile ukupnu dobit od 15,2 miliona kuna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *