EK razmatra uvođenje novog korporativnog poreza

Dodajte komentar

Evropska komisija razmatra novi korporativni porez kojim bi finansirala otplatu duga vezanog za planirana izdvajanja za pomoć evropskim ekonomijama i sektorima najteže pogođenima koronakrizom, objavila je u ponedjeljak Komisija.

Novim nametom korporativnom sektoru, varijante koje se razmatraju, u EU-ov budžet godišnje bi se slilo oko 10 milijardi eura, što je manje od 0,2 posto prometa koji generišu velike kompanije od poslovanja u EU-u, kažu u EK-u.

Prema planu koji još čeka odobrenje ili izmjene iz 27 zemalja članica, EK bi se na tržištu zadužio za ogromnih 750 milijardi eura kojima bi finansiralo izdvajanja za mjere oživljavanje ekonomija pogođenih koronakrizom.

Brisel je predložio nekoliko mogućih nameta kako bi se finansirala otplata toga duga, uključujući novi porez za jedinstveno tržište koji bi stupio na snagu najranije 2024. godine.

“U zavisnosti od oblika toga poreza, bilo u vidu paušala ili naknade u zavisnosti od veličine kompanije, ili kao dio poreza na dobit, moglo bi se namaknuti oko 10 milijardi eura a da se nijedna pojedinačna kompanija previše ne optereti”, rekla je portparolka EK-a.

“Deset milijardi eura manje je od 0,2 posto prometa koji od poslovanja u EU generišu velike kompanije”, dodala je.

Portparolka dodaje da je očekivani godišnji prihod preliminarna procjena.

Među novim izvorima prihoda za zajednički EU-ov budžet kojima bi se finansirala otplata duga vezanog za podsticaje, Komisija razmatra i druge opcije, uključujući porez na plastiku, prenosi HR Portfolio.

Vodeći EU-ov funkcioner za buddžet Johannes Hahn u razgovoru za nedjeljno izdanje Financial Timesa kazao je da bi porez za jedinstveno tržište mogao zahvatiti 70.000 kompanija u Evropi s globalnim prometom većim od 750 miliona eura, podsjeća Reuters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *