Renault, Nissan i Mitsubishi obnavljaju savez

Dodajte komentar

Francuski proizvođači automobila Renault i japanski proizvođači automobila Nissan i Mitsubishi žele da obnove savez.

– Doći će do restrukturiranja, doći će do fiksnog smanjenja troškova, postojaće niz projekata koji će smanjiti troškove, rekla je osoba upoznata s planom, novinskoj agenciji Reuters.

Najava i detalji partnerstva bit će predstavljeni na zajedničkoj konferenciji za novinare u srijedu u 8:00 h.

U prvom savezu s bivšim šefom automobila Carlosom Ghosnom, tri kompanije su postavile ambiciozni cilj da postanu najveći svjetski proizvođač automobila do 2022. godine – sada je riječ o preživljavanju u corona krizi: dobit pada svim trima kompanija, hiljade radnih mjesta je u riziku.

Očekuje se da će se revidirani savez usmjeriti na proizvodnju određenog tipa vozila.

– Plan će imati pozitivan duh poslovanja zasnovan na jasnom sistem vođa-sljedbenik i uzajamnoj korespondenciji kompanija, rekao je insajder upoznat s Renaultovim poslovanjem.

Od hapšenja i naknadnog svrgavanja Carlosa Ghosna, predsjedavajućeg i glavnog arhitekta saveza trojice, proizvođači vozila pokušavaju da revidiraju svoje partnerstvo: godine spora oko podjele troškova i kapitalnih struktura značile su da savez do sada uglavnom nije uspio pretvoriti svoju globalnu veličinu u konkurentsku prednost koja će nadići zajedničke dijelove.

Ghosn se prethodno zalagao za potpuno spajanje, što je Nissan žestoko odbacivao.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *