Cijene nafte porasle na 36 dolara

Dodajte komentar

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 36 USD, ohrabrene porukama proizvođača da se drže dogovora o smanjenju snabdijevanja i većom potražnjom za gorivom paralelno ublažavanju mjera zaštite od pandemije.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 48 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 36,01 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 34 USD, prenosi Hrportfolio.

Trgovce je ohrabrila najava Rusije da će u maju i junu proizvoditi blizu ciljanih 8,5 miliona barela dnevno, u skladu sa dogovorom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i partnera, okupljenih u grupu OPEC+.

Najveći svjetski proizvođači, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju, dogovorili su u aprilu smanjenje proizvodnje u maju i junu za gotovo deset miliona barela dnevno.

Rusko ministarstvo energetike citiralo je izjavu ministra Aleksandra Novaka da bi rast potražnje za gorivom do juna ili jula trebao smanjiti globalni višak koji, trenutno iznosi sedam do 12 miliona barela dnevno.

„Aktualni oporavak cijena nafte prvenstveno je rezultat smanjenog snabdijevanja. Svjetski proizvođači udruženi u grupu OPEC+ saopštili su da se pridržavaju koordiniranog i dobrovoljnog smanjenja za 9,7 miliona barela dnevno ili možda čak i više”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Kako se ublažavaju mjere zaštite od korone, kako je dodao, podršku cijenama pruža i potražnja.

Zemlje OPEC+ sastaće se ponovo početkom juna kako bi razgovarale o kontinuiranom smanjenju snabdijevanja i podstakli cijene koje su od početka godine već porasle oko 45 odsto.

Naznake smanjenja proizvodnje stižu i iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Tako su podaci kompanije Baker Hughes pokazali da je broj aktivnih bušotinskih postrojenja u prošloj sedmici pao na rekordno niskih 318.

OPEC ni u utorak nije objavio cijenu barela referentne korpe nafte svojih članica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *