Bankarski sektor ostaće pod pritiskom do 2025. godine

Dodajte komentar

Globalni bankarski sektor ostaće pod pritiskom do 2025. godine, čak i kad se globalna ekonomija počne oporavljati od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U novom Izvještaju o globalnoj finansijskoj stabilnosti MMF procjenjuje da će se banke u devet najrazvijenijih ekonomija boriti za stvaranje dobiti tokom sljedećih pet godina, jer će pandemija produžiti razdoblje niskih kamatnih stopa.

Fond vjeruje da će ekonomski pad zbog Covid-19 staviti na banke na “test otpornosti” jer se suočavaju s kreditnim gubicima i nižim maržama zbog niskih kamatnih stopa, prenosi Indikator.

– Osnovni pritisci na profitabilnost vjerovatno će se nastaviti u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju, čak i kad se globalna ekonomija oporavi od trenutnog šoka, navodi se u izvještaju.

JPMorgan Chase je u prvom kvartalu pao za 69 posto u odnosu na godinu ranije.

KBW bankarski indeks, koji prati cijene dionica dvadesetak banaka u Sjedinjenim Državama, opao je za 39 posto od početka godine.

Međutim, MMF u izvješaju navodi da su banke bolje pripremljene za ovaj ekonomski šok zahvaljujući zaštitnim slojevima kapitala uspostavljenim nakon finansijske krize 2008. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *