Gorivo skuplje za oko pet centi?

Sve vrste naftnih derivate u Crnoj Gori od utorka će najvjerovatnije da poskupe za oko pet centi, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

To bi trebalo da bude prvo osjetnije poskupljenje u ovoj godini tokom koje su posljednjih mjeseci, usljed epidemije novog virusa korona, cijene svih vrsta goriva padale.

Procjena je da će cijena benzina eurosuper 95 porasti sa 99 centi na oko 1,04 eura za litar, a eurosupera 98 sa 1,03 na oko 1,08 eura. Sadašnja cijena eurodizela od 89 centi po litru mogla bi da bude uvećana na oko 94 centi, a lož ulja sa 85 centi na oko 90 centi.

U očekivanu kalkulaciju nijesu uračunate cijene sa regionalnog tržišta Mediterranean Platt’s Ground od juče, ali gotovo dvosedmični prosjek kretanja cijena naftnih derivata ukazuje na to da ovo može biti ostvareno, odnosno da će posljednji dan trgovine biti bez većeg uticaja.

Cijene će zvanično biti saopšteno u ponedjeljak, a važe od utorka.

Prilikom posljednjeg usklađivanja cijena u Crnoj Gori, litar obje vrste benzina je poskupio za cent, dok su cijene dizela i lož ulja ostale nepromijenjene.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Ministarstvu ekonomije konačnu kalukaciju, sa usklađenim cijenama, dostavlja naftna kompanija Jugopetrol, najveći domaći prodavac goriva na tržištu, a vladin resor je potvrđuje i odobrava.

Check Also

Sve više se kasni u otplati kredita

U uslovima globalne pandemije i duboke recesije koju je ona prouzrokovala, rast loših kredita je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *