Venecuela traži povrat zlata radi finansiranja borbe protiv korona virusa

Centralna banka Venecuele sudski je od britanske centralne banke (BoE) zatražila da joj preda zlatne poluge u vrijednosti 930 miliona eura kako bi vlada u Karakasu mogla finansirati mjere suzbijanja pandemije korona virusa.

Britanska centralna banka pruža usluge čuvanja zlatnih poluga mnogim zemljama u razvoju a od 2018. odgađa povrat 31 tone venecuelskog zlata koju je u Londonu sačuvao predsjednik Nikolas Maduro,.

Venecuela je od Bank of England zatražila da proda dio njenih zlatnih rezervi i pošalje im novac preko Ujedinjenih nacija za potrebe financiranja borbe protiv pandemije korona virusa.

Novac bi trebao biti doznačen Razvojnom programu UN-a i upotrijebljen za kupovinu zdravstvene opreme, lijekova i hrane kako bi se mogla sanirati kriza Covida 19, piše Rojters, prenosi Seebiz.

Prodaja zlatnih rezervi među rijetkim je preostalim opcijama predsjednika Madura, s obzirom na američke sankcije. Venecuelanska ekonomija teško je pogođeno kaznenim mjerama SAD-a, kolapsom cijena nafte i karantinom zbog korona virusa.

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.