Ekonomija SAD-a će se u drugom kvartalu smanjiti 37,7 procenata

Kongresna kancelarija za proračun (Congressional Budget Office – CBO) pripremila je za američke zastupnike u Kongresu službenu procjenu ekonomskog pada u drugom kvartalu 2020. godine i ona je podjednako šokantna kao i ona koja je pristigla iz Federalnih rezervi u Atlanti.

Prema CBO-u američka ekonomija će se u drugom kvartalu smanjiti u odnosu na isti kvartal prethodne godine za 37,7 odsto, a samo će u odnosu na kraj marta pasti 11,2 odsto. U prva tri meseca pad američkog BDP-a na godišnjem nivou iznosi 4,8 odsto, odnosno za razdoblje u kojem se u Sjedinjenim državama Covid-19 pandemija još nije proširila. Ipak, CBO očekuje oporavak ekonomije u trećem kvartalu na nivou pet odsto te dodatnih 2,5 odsto rasta u zadnjem ovogodišnjem kvartalu.

Statistički gledano ova kriza zanimljiva je po tome jer je prekinula najdužu ekonomsku ekspanziju u istoriji Sjedinjenih država te po tome što ovako težak pad nije zabilježen otkako američka vlada vodi kvartalne statistike tj. od 2. svjetskog rata.

Check Also

Elektroprivreda će tražiti preuzimanje Kombinata aluminijuma

Iz Elektroprivrede (EPCG) razmišljaju o preuzimanju upravljanja Kombinatom aluminijuma (KAP) čime bi garantovali zarade zaposlenima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *