Cijene nafte nastavljaju uspon

Cijene nafte su danas nastavile uspon na krilima signala o poboljšanju tražnje i smanjenju zaliha u SAD, ali je njihov rast bio ograničen zbog zabrinutosti vezanih za projekcije ekonomskog uzrokovanog pandemijom korona virusa.

Sjevernomorska nafta “brent” za julsku isporuku ojačala je je za 23 centa ili 0,7 odsto na 34,88 dolara za barel na noćašnjem trgovanju u 3,47 časova po srednjeevropskom vremenu, prenosi Rojters.

Cijena fjučersa američke WTI nafte za dostavu u julu porasla je za 14 centi ili za 0,4 procenta na 32,10 dolara za barel. Ugovaranje julskih isporuka zaključeno je u utorak na 31,96 dolara, što je porast od jedan odsto.

“Crno zlato” je na uzlaznoj putanji četvrtu nedjelju zaredom, pri čemu su se cijene ova dva tipa nafte, koji se uzimaju kao reference za formiranje cijena na ovom tržištu, u ponedjeljak popele iznad 30 dolara prvi put u više od mjesec dana.

Prema jučerašnjim podacima Američkog instituta za naftu, zalihe u skladištima u toj zemlji smanjile su se za 4,8 miliona barela na 521,3 miliona barela u sedmici do 15. maja.

Check Also

Pogledajte kako napreduju radovi na autoputu

Kompanija Bemax Montenegro objavila je novi snimak radova na auto putu Bar-Boljare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *