Emirates razmatra otpuštanje čak 30.000 zaposlenih

Dodajte komentar

Jedan od divova svjetskog avio saobraćaja Emirates razmatra otpuštanje čak 30.000 ljudi, saznaje Bloomberg.

Najveći svjetski prevoznik na dužim rutama mogao bi smanjiti ukupan broj zaposlenih koji je u martu iznosio 105 000 za čak 30% jer smanjuje troškove i ponovo usklađuje svoj posao kako bi se nosio s padom putovanja koji će trajati godinama, kažu ljudi upoznati s tim problemom.

Grupacija u državnom vlasništvu prikupila je 1,2 milijarde dolara novog finansiranja u prvom tromjesečju i sad je prisiljena da tražiti finansijsku pomoć od Dubaija.

Emirates takođe razmišlja o ubrzanju povlačenja svoje flote A380, masivnih dvokatnih aviona koji mogu smjestiti više od 500 putnika.

Emirates, najveći operator super-jumbo aviona Airbus SE, rekao je da analizira nivoe „troškova i resursa“ u odnosu na projekcije, dok se priprema za nastavak usluge nakon gotovo dvomjesečnog uzemljenja.

“Nisu realizovane najave u vezi s masovnim otpremninama avio kompanije “, piše u izjavi e-poštom.

“Čuvanje novca, očuvanje našeg poslovanja i očuvanje što više kvalifikovane radne snage ostaju naši glavni prioriteti”, poručuju iz Emiratesa.

Avio saobraćaj neće se vratiti na nivo prije koronakrize sve do 2023., nakon što ovo ljeto najprije ponovo pokrene domaće letove, a potom polagano krene s međunarodnim saobraćajem ocijenila je IATA.

IATA, organizacija koja okuplja 290 avio kompanija, procjenjuje da će 2021. saobraćaj (mjeren u kilometrima po putniku) biti niži za 24 posto od nivoa 2019. Procjenu temelji na oporavku koji bi počeo u trećem tromjesečju 2020. otvaranjem domaćih linija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *