Banke odobrile 3,16 miliona kredita

Dodajte komentar

Banke su do kraja marta odobrile kredite od ukupno 3,16 milijardi eura, što je rast od skoro tri odsto na mjesečnom nivou, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Kako se dodaje, do kraja marta je, u poređenju sa istim periodom prošle godine, odobreno 4,3 odsto više kredita.

“Kada se zbog uporedivosti iz podataka za mart prethodne godine isključi Invest banka Montenegro, koja nije dio statistike za mart ove godine, odobreni krediti su na godišnjem nivou porasli 9,2 odsto”, navodi se u Biltenu.

Iz CBCG su podsjetili da je IBM iz monetarne statistike isključena od januara prošle godine, a Atlas banka od aprila. Obje banke su vlasništvo odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

U Biltenu se navodi da su banke, po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 78,7 odsto.

Kada je riječ o ukupnim depozitima, oni su su u martu iznosili 3,36 milijardi eura, što je 2,5 odsto manje nego u februaru.

“Oročeni depoziti činili su 29,3 odsto ukupnih, a oni po viđenju 70,3 odsto. Preostalih 0,4 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu. U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od jedne do tri godine, 47,2 odsto. Depoziti ročnosti od tri mjeseca do jedne godine činili su 37,9 odsto, istaknuto je u Biltenu.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju marta iznosili su 1,25 milijardi eura, što je 3,5 odsto manje nego u februaru. U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 40,2 odsto, a oni po viđenju 59,7 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *