Tehnološki divovi plaćaće australijskim medijima korištenje njihovog sadržaja

Digitalni mediji će australijskim medijima plaćati 600 miliona australskih dolara (oko 400 miliona američkih dolara) godišnje zbog korištenja medijskog sadržaja za oglašavanje, izračunala je vodeći medijska kompanija Nine Entertainment.

Australijska vlada najavila je u martu da priprema propise kojima će obavezati Google, Facebook i druge tehnološke kompanije da podijele prihode od oglašavanja ostvarene uz podršku medijskog sadržaja ponuđenog na pretraživačima.

Inicijativa je izazvala veliku pažnju širom svijeta a vlada u Canberri najavila je detalje obaveznih naknada u sklopu kodeksa koji bi trebalo da reguliše obaveze tehnoloških divova prema medijima za jul.

Predsjednik druge najveće australijske kompanije Peter Costello u četvrtak je ustvrdio da bi naknade trebale iznositi 10 posto godišnjih prihoda od oglašavanja tehnoloških kompanija u Australiji, koje vlada procjenjuje na oko 3,9 milijardi australijskih dolara.

“Oni u osnovi koriste proizvod koji su proizvele medijske organizacija i za njega ne plaćaju ni centa. Zapravo ga koriste da bi povećali vlastite prihode i preotimaju oglašavanje kojim bi se u drugim uslovima podupiralo novinarstvo“, rekao je čelnik Nine Entertainmenta.

Check Also

Fejsbuk aktivira kriptovalutu možda već u januaru

Fejsbuk i njegovi partneri spremaju se da izdaju kriptovalutu libru već u januaru naredne godine, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *