Kia i Rimac razvijaju novu generaciju električnih automobila (foto)

Kia priprema novu generacije električnih vozila, koja će koristiti potpuno novu mehaničku platformu. Prvi model mođu njima je planiran za 2021. godinu, a u korejskoj kompaniji ga interno nazivaju Kia CV.

Kako se navodi, u pitanju je crossover baziran na E-GMP mehaničkoj platformi razvijenoj specijalno za elektroautomobile u saradnji sa hrvatskom komapnijom Rimac.

Ovaj automobil će imati autonomiju od preko 500 km, a baterija će pomoću brzog punjača moći sa se dopuni za manje od 20 minuta zahvaljujući 800-voltnom sistemu sličnom onom koji koristi Porsche Taycan.

Kia nije otkrila više tehničkih detalja, a špekuliše se da će električni crossover od 0 do 100 km/h ubrzavati za manje od 3 s!

Korejski proizvođač je inače najavio električnu ofanzivu koja podrazumjeva lansiranja 11 modela na struju do 2025. godine.

Kia je ohrabrena najnovijim prodajnim rezultatima svojih električnih automobila s obzirom da je, uprkos pandemiji koronavirusa, u prvom tromjesječju 2020. zabilježila rekordnu prodaju EV u Evropi (6.811 vozila na struju).

U prvom kvartalu 2020. kupcima na Starom kontinentu isporučeno je 75 odsto više električnih vozila ove marke nego u istom periodu 2019. godine.

Check Also

Poziv studentima: Konkurs za stipendije „Najbolji iz jugoistočne Evrope“ za studijsku godinu 2021/2022

– Erste Bank AD Podgorica podržaće i ove godine „Best of South-East“ („Najbolji iz jugoistočne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *