Bitcoin prošao mirno kroz treće dijeljenje, analitičari predviđaju rast

Bitcoin je treće “dijeljenje” prošao prilično mirno te je juče poslijepodne vrijedio nešto manje od 9.000 dolara.
Od juče, rudari su nagrađeni sa 6,25 bitcoina za svaki novostvoreni blok (prethodno: 12,5). Zbog toga je sada teže rudariti nove bitcoine jer je snabdijevanje ograničeno, što će se odraziti na stalno rastuću cijenu.

Suprotno se događa s valutama pojedinih zemalja. Mnoge centralne banke, u nastojanju da spriječe tešku recesiju, neumorno štampaju dolare, eure, funte, jene … Kripto zajednica stoga tvrdi da ima smisla kupovati bitcoine, jer će običan novac vrijediti sve manje i manje zbog svih triliona koje centralne banke upumpavaju u finansijski sistem. Zbog toga će prije ili kasnije doći do opšteg rasta cijena. Bitcoin bi u ovom slučaju bio sličan osiguranju zaštite od inflacije koju je nekad pružalo zlato, a zbog čega su i neki renomirani investitori nedavno počeli da kupuju bitcoin.

“Iako dijeljenje uglavnom ima psihološki uticaj, moglo bi stvoriti katalizator koji će nove igrače izvući na tržište i doprinijeti porastu vrijednosti bitcoina”, rekao je za Forbes Gavin Smith, izvršni direktor bitcoin i kriptovalutne mjenjačnice te hedge fonda Panxora sa sjedištem u Hong Kongu, dodajući kako vjeruje da je bitcoin na “početku višegodišnjeg bikovskog trenda”, premda bi pred njim mogao biti “trnovit put”.

“Dok tradicionalna tržišta postaju nesigurna, možemo očekivati da će veći broj ulagača koristiti bitcoin kao zaštitu od inflacije i zaštititi svoju imovinu od devalvacije valuta”, rekao je Smith.

Ogromna akcija Sjedinjenih Država kao i ostalih vlada te centralnih banaka širom svijeta izazvala je strah od inflacije i gomilanja duga izvan kontrole.

Međutim, ulagači su se okrenuli sigurnosti dolara otkako je otpočela koronakriza.

“Ostatak svijeta mora ili nastaviti sa štampanjem novca ili vidjeti kako njihova vlastita valuta drastično propada u odnosu na dolar”, rekao je Jean-Marie Mognetti, izvršni direktor menadžera digitalne imovine CoinShares.

“Turska, Brazil ili Argentina savršeni su primjeri toga. Prema tome, u svijetu u kojem investitori i dalje traže zaštitu svojih portfolija od ponašanja svjetskih centralnih banaka, bitcoin, kao i ostale digitalne valute čije se snabdijevanje programirano definisalo da bi se smanjila sve dok to ne dostigne svoju maksimalnu snabdjevenost, čini se kao savršena zaštita za sve portfelje institucionalnih investitora. ”

Ako bitcoin uspješno preraste u imovinu sigurnog utočišta i zaštitu od inflacije, neki analitičari vide kako se rast njegove vrijednosti ubrzava u sljedećih nekoliko godina – što bi ga moglo podići i na rekordan nivo od 20.000 dolara.

Izvor: Seebiz.eu

Check Also

Fejsbuk aktivira kriptovalutu možda već u januaru

Fejsbuk i njegovi partneri spremaju se da izdaju kriptovalutu libru već u januaru naredne godine, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *