Slovenački budžetski deficit raste na 8,1 posto BDP-a, dug na 82,4 posto

Zbog očekivanog pada BDP-a u ovoj godini i posljedičnog smanjenja proračunskih prihoda Slovenija će, umjesto buedžetskog viška iz zadnjih godina, ove godine zabilježiti deficit od 8,1 posto BDP-a, a državni dug će se povećati na oko 82,4 posto BDP-a.

Ove najave iznio je u parlamentu ministar finansija Andrej Šircelj. Kako je pojasnio, prilikom rasprave o planiranom rebalansu državnog proračuna koji priprema vlada, domaće i međunarodne ustanove procjenjuju da će, nakon više godina rasta, slovenski BDP znatno pasti od šest do osam posto.

Zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa Slovenija se ove godine već zadužila za 3,5 milijarde eura, te morala povećati budžetske izdatke za dvije milijarde eura radi mjera pomoći građanima i ekonomiji za vrijeme trajanja epidemije i njenih posljedica, zbog čega će morati ići u rebalans budžeta.

Odgovarajući na pitanja zastupnika Šircelj nije mogao dati jasan odgovor hoće li Slovenija zbog ekonomskog zastoja ići na sveobuhvatno snižavanje javnih troškova, odnosno donošenje vanrednih mjera za uravnoteženje javnih finansija, kako je to napravljeno poslije velike globalne finansiijske krize 2009. godine, ali je potvrdio da se ne planira smanjenje plata i penzija.

Izvor: Seebiz.eu

Check Also

Vlada Makedonije lansira kartice “kupujem domaće”

Ministarka finansija Sjeverne Makedonije, Nina Angelovska, najavila je da će ove sedmice, čim dobiju liste …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *