Italijanski gradić štampa vlastiti novac kako bi pomogao mještanima i preduzetnicima (video)

Gradonačelnik Castellina del Biferno, malog italijanskog gradića sa samo 550 stanovnika, više od 12 godina analizira kovanje novca, a pandemija koronavirusa konačno mu je pružila priliku da testira svoje sposobnosti.

“Odlučili smo da štampamo novac kako bismo osigurali da lokalna ekonomija može izdržati uticaj trenutne situacije. Ma koliko ova ekonomija bila mala, još su tri ili četiri preduzeća koja su i dalje otvorena u ovom gradu, izuzev kafića ili pabova”, kazao je gradonačelnik Enrico Fratangelo za Euro News.

Novčanice “Ducati” distribuiraju se stanovnicima Castellino del Biferna u skladu s njihovim ekonomskim potrebama. Već su potrošene hiljade “Ducatija” u lokalnim radnjama italijanskog gradića, prenosi Klix.ba.

Tako svae dvije nedjelje prodavnice šalju “Ducati” novčanice gradskom vijeću i za njih dobijaju odgovarajući iznos u eurima.

Pet “Ducatija” vrijedi pet eura, kako bi se izbjegla zbunjujuća konverzija valuta, što je olakšica posebno za starije osobe.

Gradonačelnik Fratangelo smatra da je ovo ujedno i prilika za povećanje osjećaja pripadnosti gradu, jer novčanice prikazuju lokalne simbole poput crkve, javnog bazena ili statue Djevice Marije.

Gradsko vijeće Castellino del Biferna do sada je podijelilo novčanice “Ducati” za više od 200 porodica u gradu. Stanovnici ih mogu trošiti na osnovne životne namirnice, poput mesa, gdje je do sada potrošeno gotovo 4.000 “Ducatija”.

Novčanice “Ducati” štampaju se samo lokalno.

Antonio Lannacone, vlasnik štamparije Linea Molise Pubblicità, pojasnio je kako se zapravo proizvode.

“Koristimo papir označen žigovima, a zatim novčanice štampamo prema dizajnu dogovorenom da upravom. Potom laminiramo papir i na kraju režemo novčanice u skladu s dogovornim dimenzijama”, pojasnio je Lannacone.

Check Also

Global Finance: CKB je najbolja banka u Crnoj Gori i u 2020. godini

Ugledni finansijski magazin Global Finance objavio je spisak dobitnika prestižnog priznanja za najbolje banke u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *