Nada u ublažavanje korona-mjera podstakla cijene nafte

Dodajte komentar

Cijene nafte na svjetskim tržištima danas su ojačale.

Razlog ovome je napredovanje planova u zemljama svijeta za ublažavanje ekonomskih i socijalnih ograničenja uvedenih radi zustavljanja pandemije korona virusa, što je podgrijalo nade tržišnih aktera da će porasti tražnja za “crnim zlatom” i naftnim derivatima.

Sjevernomorska nafta Brent poskupjela je za 87 centi, ili za 3,0 odsto, na 30,33 dolara za barel, jutros u 6:30 časova po GMT, nakon pada u četvrtak za približno jedan procenat, izvještava Rojters.

Američka “laka” nafta WTI je zabilježila rast od 1,12 dolara ili 4 odsto, na 24,67 dolara za barel, poslije jučerašnjeg pad od skoro 2 odsto.

Oba tipa nafte su na putu da zabilježe drugu uzastopnu nedjelju rasta nakon pada u aprilu, kada se cijena američke nafta u jednom trenutku stropoštala čak ispod nule, na minus 37 dolara po barelu.

Cijena Brenta je ove nedjelje ojačala za oko 15 procenata u od nosu na prethodnu sedmicu, a WTI nafta je skočila za više od 24 odsto.

Međutim, imajući u vidu da se sirova nafta i dalje upumpava u skladišta čiji su kapaciteti praktično dostigli maksimum, vrlo je vjerovatno da će bilo kakav rast cijena podstaknut oživljavanjem tražnje biti ograničen.

Što se tiče ponude, naftne kompanije u Sjevernoj Americi smanjuju proizvodnju brže nego što su očekivali zvaničnici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i industrijski analitičari, i na putu su da srežu proizvodnju za oko 1,7 miliona barela dnevno do kraja juna.

Ipak, američke zalihe sirove nafte u centralnom skladištu Kušing u Oklahomi porasle su za oko 407.000 barela u nedjelji do 5. maja, kažu trgovci, pozivajući se na podatke kompanije Genskejp.

B92

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *