IRF odobrio 243 kredita u iznosu od 44,9 miliona eura

Investiciono-razvojni fond je u periodu od 25.03.2020. do 08.05.2020.godine, primio 920 zahtjeva, od čega je odobrio 243 kredita u ukupnom iznosu od 44,9 miliona EUR, dok je 188 zahtjeva trenutno u proceduri obrade. Do sada je odobreno 810 moratorijuma na finansijske plasmane odobrene od strane IRF-a u ukupnom iznosu od 158 miliona EUR.

Prioritet su i dalje preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja su direktno ugrožena. To su ugostitelji, zanatlije, taksisti, mali autoprevoznici, mali butici, frizeri, privatni dječji vrtići, male trgovine i drugi preduzetnici koji su morali da zatvore svoje objekte i koji ih sada otvaraju ili koji će ih ubrzo otvoriti. Za njih odobravamo kredite namijenjene, prije svega, za isplatu plata zaposlenima i za zakupnine, dok ne počnu sa intenzivnijim radom.

Ukoliko je preduzeće korisnik subvencija za plate od strane Vlade, IRF isplaćuje razliku od iznosa subvencije do iznosa isplaćene neto zarade od strane poslodavca. Za subvencije od 70% i 50% od minimalne zarade, razliku od 30%, odnosno 50% u bruto iznosu IRF može pokriti preko kredita.

Kombinacijom mjera subvencija na minimalne zarade i kreditinom linijom obuhvatiće se što više malih preduzetnika i njihovih zaposlenih, s obzirom na ograničene finansijske resurse u ovom trenutku i ograničenom kreditnom aktivnošću banaka.

Srednja i velika preduzeća, koriste tekuće kreditne linije za svoje potrebe jer je nužno  sačuvati  sva zdrava preduzeća i moramo voditi računa o projektima i investicijama koja su od presudnog značaja da se održi osnovna ekonomska aktivnost.

Moramo biti svjesni da intenzitet uticaja ukupne situacije na preduzeća nije isti, nisu sva preduzeća u istoj poziciji u odnosu na akumulirani kapital, ukupne finansijske resurse, postojeće zalihe, ostvarene dobiti u prethodnom periodu itd, tj. nemaju svi istu mogućnost da amortizuju negativan uticaj  ukupne situacije.

Ponovo naglašavamo da ovo nije vrijeme za preduzeća koja žele iskoristiti povoljne uslove kreditne linije u cilju rješavanja problema poslovanja iz prošlosti.  Niti mogu biti dio ove kreditne linije oni preduzetnici  i preduzeća koja vide šansu da kroz  date povoljnosti ostvaruju ekstra profit i da imaju bilo koje druge nezaslužene benefite, kao na primjer refinasiranje bankarskih kredita. Nije realno da srednja i velika preduzeća,koja imaju realni potencijal, koriste kreditnu liniju od 1,5% za obrtna sredstva a ta kreditna linija je prije svega namijenjena za plate i zakupnine i to onima kojima je u ovom periodu najpotrebnije.

U tom smislu, IRF analizira svako preduzeće pojedinačno i na osnovu toga procjenjuje prioritet i donosi odgovrajuće odluke.  Dakle,  ne postoji pravo na kredit i nije moguće po automatizmu dobiti kredit, već  IRF na osnovu svakog pojedinačnog zahtjeva i analize, u skladu sa realnom situacijom i potrebama, donosi pojedinačnu odluku.

Ulažemo veliki napor da obezbijedimo sredstva od medjunarodnih finansijskih institucija kao i da izadjemo u susret što većem broju preduzetnika i preduzeća. Tokom 2019. godine odobreno je 516 kredita a od 25.03. do 08.05. ove godine odobreno je 243 kredita. Ovaj podatak dovoljno govori koliko je truda uloženo.

Check Also

Air Astana će za Podgoricu letjeti cijele godine

Katahstanska avio-kompanija Air Astana, letjeće za Podgoricu tokom cijele godine. Naime, avio-prevoznik iz te azijske …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *