Svijet se udružio protiv koronavirusa: Za tri sata prikupljeno 7,4 mlrd. EUR

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u organizaciji Evropske unije prikupljeno je 7,4 milijarde eura namijenjenih za razvoj, proizvodnju i raspodjelu vakcine i tretmana protiv COVID-19.

“Svijet se udružio protiv kornavirusa i svijet će pobijediti. U rasponu od samo nekoliko sati prikupili smo 7,4 milijarde eura za vakcine, dijagnostiku i tretman koronavirusa.”

Sav ovaj novac će doprinijeti početku još nezaiejležene globalne operacije i stvoriti jedinstveno globalno javno dobro, poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na kraju trosatne donatorske video konfrencije.

Procjene pred ovaj događaj bile su da će za početni globalni odgovor na pandemiju COVID-19 biti potrebno 7,5 miljardi eura.

“Realnost je da ćemo morati da naučimo da živimo s virusom sve dok i ako ne razvijemo vakcinu”, rekla je der Lajen i najavila da će izvršna vlast EU izdvojiti milijardu eura, ali da će biti potrebno mnogo više “za ovaj maraton”.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je takođe upozorio da je “trka sa vremenom u toku”, a u ime Francuske obećao je donaciju 500 miliona eura.

Pored mnogih evropskih lidera, razgovoru su prisustvovali šefovi država i vlada Australije, Kanade, Izraela, Japana, Jordana, Južne Afrike i Turske, kao i kineski ambasador za EU.

SAD i Rusija nisu prisustvovale.

Među većim donatorima, Japan je obećao više od 800 miliona dolara, dok je Njemačka ponudila 525 miliona eura. Italija i Španija, koje su među najpogođenijima u Evropi, ponudile su po više od 100 miliona eura. Holandija i Izrael su obećale 192 miliona eura, odnosno 60 miliona dolara.

Oko 100 istraživačkih grupa sprovodi istraživanja za pronalazak vakcine.

Check Also

Global Finance: CKB je najbolja banka u Crnoj Gori i u 2020. godini

Ugledni finansijski magazin Global Finance objavio je spisak dobitnika prestižnog priznanja za najbolje banke u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *