Samo šest transakcija na Montenegroberzi

Dodajte komentar

Znatniji pad prometa obilježio je ovu sedmicu na Montenegroberzi, usled pesimističnih najava i prognoza o posledicama krize koju je izazvala pandemija virusa korona. Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je 1,3 odsto na 678,49 poena, a MONEX indeks 0,9 odsto na 10.262,74 bodova. Promet na berzi je, u sedmici koja je zbog praznika rada imala četiri radna dana, iznosio 12,61 hiljadu eura i bio je pet puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz svega šest transakcija, prenijela je agencija Mina biznis. Najveći udio u prometu imale su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), i to 76,67 odsto.

Na Montenegroberzi u utorak nije obavljena nijedna transakcija, što predstavlja svojevrstan presedan i dešava se prvi put. Ove sedmice se trgovalo dionicama Plantaža, koje su porasle 9,9 odsto na 7,98 centi, a CGES-a pet odsto na 60 centi.

Sedmicu je obilježila i prognoza Svjetske banke (SB), prema kojoj bi crnogorska ekonomija u ovoj godini, prema osnovnom i nepovoljnom scenariju, trebalo da oslabi 5,6 odsto, odnosno oko devet odsto, u zavisnosti od gubitka prihoda od turizma.

Pod pretpostavkom da Crna Gora izgubi jednu trećinu prihoda od turizma, procjenjuje se da će pad ekonomije u ovoj godini iznositi 5,6 odsto. Ako bi došlo do gubitka polovine prihoda od turizma, recesija bi mogla dostići i minus devet odsto – navodi se u redovnom ekonomskom izvještaju SB za zapadni Balkan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *