Samo šest transakcija na Montenegroberzi

Znatniji pad prometa obilježio je ovu sedmicu na Montenegroberzi, usled pesimističnih najava i prognoza o posledicama krize koju je izazvala pandemija virusa korona. Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je 1,3 odsto na 678,49 poena, a MONEX indeks 0,9 odsto na 10.262,74 bodova. Promet na berzi je, u sedmici koja je zbog praznika rada imala četiri radna dana, iznosio 12,61 hiljadu eura i bio je pet puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz svega šest transakcija, prenijela je agencija Mina biznis. Najveći udio u prometu imale su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), i to 76,67 odsto.

Na Montenegroberzi u utorak nije obavljena nijedna transakcija, što predstavlja svojevrstan presedan i dešava se prvi put. Ove sedmice se trgovalo dionicama Plantaža, koje su porasle 9,9 odsto na 7,98 centi, a CGES-a pet odsto na 60 centi.

Sedmicu je obilježila i prognoza Svjetske banke (SB), prema kojoj bi crnogorska ekonomija u ovoj godini, prema osnovnom i nepovoljnom scenariju, trebalo da oslabi 5,6 odsto, odnosno oko devet odsto, u zavisnosti od gubitka prihoda od turizma.

Pod pretpostavkom da Crna Gora izgubi jednu trećinu prihoda od turizma, procjenjuje se da će pad ekonomije u ovoj godini iznositi 5,6 odsto. Ako bi došlo do gubitka polovine prihoda od turizma, recesija bi mogla dostići i minus devet odsto – navodi se u redovnom ekonomskom izvještaju SB za zapadni Balkan.

Check Also

Osiguravajuća Grupa Sava kupila NLB Vita d.d

Osiguravajuća Grupa Sava je postala stoprocentni vlasnik životnog osiguravajućeg društva NLB Vita d.d., pošto su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *