„Internet ne zaboravlja“: polaznici Policijske akademije na onlajn radionici o bezbjednosti na internetu

Dodajte komentar

Odrastanje uz internet tinejdžerima donosi mnoge mogućnosti i omogućava pristup brojnim edukativnim i zabavnim sadržajima, ali ih istovremeno izlaže i različitim rizicima. Jedan od njih je nasilje na internetu, što je bilo tema vebinara „Internet ne zaboravlja“ za polaznike 12. generacije Policijske akademije, organizovanog u saradnji sa Crnogorskim Telekomom.

„Biti umrežen ima mnogo prednosti, ali uvijek postoji rizik od kojeg svi treba da se zaštitimo. Na to su posebno osjetljivi mladi, zbog čega nije dovoljno da samo oni budu upoznati sa sigurnim korišćenjem interneta, već u to treba da budu uključeni svi koji se bave njihovom bezbjednošću. Na nama je, kao na društvu, odgovornost da ih naučimo kako da koriste internet bezbjedno i odgovorno“, kazao je Ivan Stanković, ekspert u IT sektoru Telekoma, koji je akademcima govorio o nasilju u virtuelnom prostoru – šta podrazumijeva vršnjačko onlajn nasilje, kakvi oblici digitalnog nasilja postoje i ko su sajber nasilnici.

Predavanje o bezbjednosti mladih na internetu treća je onlajn radionica organizovana ovog mjeseca za polaznike Policijske akademije. Iz Akademije ističu da su posebno zadovoljni što su se brzo prilagodili novim uslovima rada koje diktira epidemija virusa korona, pokazujući primjerom da obrazovanje ne mora i ne smije da stane ni u vanrednim okolnostima.

“Vebinari koje organizujemo u saradnji sa crnogorskim ekspertima iz različitih oblasti su pokazatelj da nastavni proces ne može stati i da je sticanje novih i proširivanje postojećih znanja misija Policijske akademije od njenog osnivanja. Našli smo idealnu onlajn platformu, putem koje se naši polaznici i polaznice informišu o mnogim temama koje će im biti od koristi u budućem radu, kao i da imaju širu sliku dešavanja u Crnoj Gori i šire. U narednom periodu planiramo još vebinara na raznovrsne teme” pojasnio je direktor Policijske akademije, Boban Šaranović.

Internet kao glavni i neizbježan izvor bitnih informacija više nije dostupan samo odraslima već i djeci i mladima, pa iz godine u godinu sve mlađi uzrasti djece počinju da ga koriste.

„Zbog toga u Telekomu koristimo svaku priliku da se uključimo, edukujemo i usmjerimo mlade kako da na bezbjedan način koriste internet u svakodnevici i obrazovanju“, ističe Valentina Radulović, direktorica Sektora tehnike u Telekomu.

Radionici su prisustvovala 32 polaznika, a iz Akademije najavljuju da će nastaviti sa sličnim edukacijama i u narednom periodu, kako bi polaznike opremili praktičnim znanjima i savjetima neophodnim za bezbjednije i kompetentnije koriste digitalne tehnologije u borbi protiv svih vidova nasilja.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *