Ovaj video najbolje svjedoči o propasti avio-industrije

Avioindustrija, a naročito avioprevoznici, bez sumnje su među najjače pogođenim sektorima tokom korona krize.

Naime, strah od zaraze, masovno zatvaranje granica i prevoza prisililo je gotovo sve kompanije da prizemlje ili sve avione u svojoj floti ili većinu njih.

Gubici cijelog sektora mjeriće se u stotinama milijarda dolara, mnogi avioprevoznici vjerojatno će propasti, a čak i najveće svjetske aviokompanije nisu sigurne hoće li preživjeti ovaj udar bez presedana.

Jedno od mjesta na kojem su privremeni dom našli prizemljeni avioni jest Southern California Logistics Airport (Logistički aerodrom Južne Kalifornije) na kojem je trenutno parkirano više od 400 putničkih i teretnih aviona.

Jedan pilot, Bryan Keith, prošle nedjelje napravio prelet iznad ovog aerodroma u Kaliforniji i snimio je prizore koji se ne viđaju tako često.

“Let je bio epski. Ima nešto neobičnog u tome da gledate sve te avione napuštene na vrućem pustinjskom suncu”, priča Keith.

Većina aviona tamo je, nadaju se aviokompanije, samo privremeno. No, ovaj aerodrom nudi i uslugu takozvanog “groblja aviona”, to jest odlagališta za avione koji se više nikad neće vinuti u nebo.

Check Also

Turizam ne smije više da bude jedini oslonac razvoja

Ne samo turistička privreda već kompletna crnogorska ekonomija se, aktuelnim rječnikom, mora hitno staviti na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *