Da li će korona označiti kraj za omražene “open-space” kancelarije?

Trenutna epidemija koronavirusa bi, prema mišljanju stručnjaka, mogla da donese i jednu dobru stvar – kraj za omražene kancelarije otvorenog plana.

Širom interneta veliki broj eksperata za pametnu arhitekturu i dizajn spekuliše o tome kako će izgledati post-pandemijske kancelarije, ističući promene poput boljih rješenja za filtriranje vazduha.

Iako su članci ove tematike prepuni inovativnih ideja za smanjenje rizika od zaraze, svi oni imaju jedno jednostavno, ali dobrodošlo rješenje: više zidova.

Veliki broj stručnjaka smatra da će pregrade različitih vrsta između zaposlenih ubrzo početi da se primjenjuju.

U kancelarije će se „ugraditi“ socijalno distanciranje, što će značiti veliki preokret nakon godina kretanja ka open-space kancelarijama.

Ovo najčešće ponavljano predviđanje nije iznenađujuće. Različite studije već godinama pokazuju da prostori otvorenog plana olakšavaju širenje mikroba, povećavajući šanse da se zaposleni razbole.

Potrebna je inventivnost

Sve ovo znači da će poslodavci morati da pronađu kreativna rješenja kako bi posao mogao da se nastavi iako se sada mnogo manje ljudi može bezbedno staviti u isti prostor. Nastavak dogovora o radu od kuće sigurno će biti dio odgovora, ali vjerovatno će biti potrebna i kreativna rekonfiguracija fizičke kancelarije.

To je glavobolja za rukovodioce objekata i šefove, ali dobra vijest za za one koji ne vole kancelarije otvorenog plana.

U postkoronarovirusnom svjietu gotovo sigurno ćete imati više privatnosti na poslu.

Izvor: BIZLife

Check Also

Značajan pad američkog dolara

Na valutnim tržištima vrijednost dolara znatno je pala u odnosu na korpu šest najvažnijih svjetskuh …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *