Airbus: Krvarimo kao nikad, prijeti nam propast

Dodajte komentar

Šef Airbusa objavio je svoju procjenu štete koju je toj kompaniji nanio koronavirus, piše BBC. U pismu upućenom zaposlenima, Guillaume Faury je upozorio da kompanija doslovno ‘krvari brzinom bez presedana’.

Ovaj mjesec kompanija je najavila da smanjuje proizvodnju aviona za trećinu. Naime, čitava avioindustrija značajno će se smanjiti kao posljedica Covida-19.

Faury je takođe upozorio 135.000 zaposlenih Airbusa da se moraju pripremiti za potencijalan gubitak poslova te dodao da je bez hitne reakcije opstanak kompanije u pitanju.

Airbus ove nedjelje mora podnijeti financijski izvještaj za prvi kvartal 2020. Ti će brojevi biti u sjenci pandemije koja je globalne avionske kompanije bacila na koljena te se mnoge bore za preživljavanje jer više nito ne naručuje nove avione.

Greg Waldron s portala posvećenog avioindustriji Flight Global je uticaj koji je koronavirus imao na Airbus i uopšte avio sektor opisao riječima: ‘Svaka pretpostavka koju smo imali o ovoj industriji, srušena je. Izgledi za Airbus prešli su iz posve pozitivnih u potpuno negativne. U ovom trenutku jednostavno ne postoji potražnja za novim avionima.’

Kao odgovor na pandemiju, Airbus je već počeo da uvodi vladine mjere, 3000 radnika već radi od kuće, a proizvodnju svojih karoserija za avione smanjili su na 40 mjesečno.

Airbus ima oko 13.500 radnika u Velikoj Britaniji, a većina proizvodi avionska krila u pogonima u Broughtonu u sjevernom Walesu i u Filtonu kod Bristola.

Uprkos ogromnoj šteti koju joj je pandemija nanijela, Waldron misli da kompanija može preživjeti krizu, ali ne bez značajnih otpuštanja.

‘Airbus je od ključne važnosti za Evropu i mislim da će se Evropa jako potruditi da Airbus opstane’, kazao je.

‘Međutim, moraćemo da prođemo kroz vrlo bolnu fazu. Ako se stopa proizvodnje značajno smanji, biće mnogo otpuštanja. U budućnosti očekujem više manjih i tanjih aviona.’

U međuvremenu, glavni Airbusov rival, Boeing, takođe se bori s krizom jer je na godinu dana prekinuta proizvodnja njihovog najprodavanijeg modela, 737 Max putničkog aviona.

U subotu je taj avio gigant prekinuo ugovor s brazilskom kompaniom Embraer vrijedan 4,2 milijarde dolara. Neki analitičari kao razlog tom potezu vide korona-krizu, dok drugi kažu da su razlozi u samom ugovoru.

Foto: Airbus.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *