Sindikat osudio inicijativu da se ukine neradna nedjelja

Dodajte komentar

Unija slobodnih sindikata (USSCG) najoštrije je osudila predlog Unije poslodavaca (UPCG) da se zbog posljedica izazavnih koronavirusom ukine neradna nedjelja u trgovini.

Iz USSCG poručili su da će uložiti sve svoje kapacitete da ta inicijativa ne naiđe na razumijevanje donosioca odluka.

„Zatečeni inicijativom UPCG, koja u danima i mjesecima punim izazova za sve građane inicira predlog da se, i to hitno, pod plaštom ublažavanja posljedica izazvanih koronavirusom, ukine neradna nedjelja u trgovini, USSCG najoštrije osuđuje takvu inicijativu”, navodi se u reagovanju.

Kako su naveli iz USSCG, sada, kada je poslodavcima neophodna pomoć države, pored svih paketa podrške koji im se serviraju, a koje je podržala i USSCG, oni bezobzirno koriste priliku da nastave sa kršenjem osnovnog prava zaposlenih iz radnog odnosa, a to je da pravo na nedjelju, kao slobodan dan u toku radne sedmice.

„Na taj način pokazuju koliko su iskreni u svojoj često ponavljanoj paroli „da je samo zadovoljan radnik dobar radnik“ i koliko cijene zaposlene, odnosno njihovu potrebu da bar jedan dan u sedmici budu sa svojom porodicom“, rekli su iz USSCG-a.

Oni su naveli da takav zahtjev dodatno „čudi“ ako se uzme u obzir to da je veliki dio trgovačkih objekata mogao nesmetano da radi i privređuje za vrijeme trajanja mjera preduzetih sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa.

„Ogroman broj zaposlenih u trgovini, sa akcentom na prehrambene prodavnice, bio je na prvoj liniji odbrane i istovremeno su bili posljednji kojima je skraćeno radno vrijeme, a prvi kada je u pitanju „popuštanje mjera“ i produžetak radnog vremena i to do 22 sata“, dodali su iz USSCG-a.

Prema njihovim riječima, umjesto da apeluje javno na poslodavce da ishitreno ne reaguju i sačuvaju radna mjesta i od Vlade traži izdašnije subvencije kako bi se radna mjesta zaštitila i očuvala likvidnost privrede, UPCG pribjegava inicijativama koje nemaju uporište ni u jednom opravdanom razlogu, čak ni u vanrednoj situaciji.

Iz USSCG-a su naveli da posebnu zabrinutost izaziva i dio inicijative koji posebno naglašava ugroženost privrednika koji se bave trgovinom, zbog neradnih dana u toku državnih praznika.

„I dok druge napredne i razvijene zemlje iz razloga produktivnosti skraćuju radnu sedmicu, UPCG ćuti na činjenicu da su naši poslodavci prekovremeni rad od izuzetka pretvorili u pravilo, tako da naše kolege za istu zaradu rade sedmično često po 50 i više sati“, kazali su iz USSCG-a.

Oni su kazali da očekuju da donosioci odluka, kojima je upućena sporna inicijativa, neće imati sluha za nju i da u njoj neće prepoznati opravdanost i vezu sa očuvanjem likvidnosti privrede nakon okončanja epidemije.

Sa druge strane, predstavnici UPCG vjeruju da bi se ukidanje neradnje nedjelje, koja važi od oktobra prošle godine, takvo rješenje pozitivno odrazilo na privrednike iz sektora trgovine, naročito na mikro i mala preduzeća koja su, zbog epidemije korona virusa u našoj državi, naročito ranjiva.

“Potezi koje sada budemo povlačili biće od krucijalnog značaja, ne samo za budućnost privrednika, već ukupne ekonomije Crne Gore” poručili su u UPCG.

Oni su saopštili da je od uvođenja vanrednih mjera, koje su predviđale zabranu rada velikog broja preduzeća, crnogorska privreda izgubila oko 30 radnih dana koji su joj donijeli i gubitak u vidu izgubljenih prilika za ostvarenje prometa potrebnog za servisiranje brojnih obaveza.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *