Odgovori na najčešća pitanja o osiguranju kuće ili stana

Iako je osiguranje kuće i stana dobrovoljno, spada u osnove planiranja mirnog i bezbrižnog života. Stoga je korisno upoznati se s osnovnim pojmovima o zaštiti vaše najvrednije imovine i prije nego što kupite stan ili kuću. Odluka o osiguranju dobra je odluka, jer za malo novca osiguravate da će vam se moguća šteta prouzrokovana neželjenim događajima, nadoknaditi, i da će sve biti kao i prije.

Zašto osigurati kuću ili stan?

Tu boravimo i živimo. To je mjesto gdje odrastamo, učimo, osnivamo porodicu, stvaramo i čuvamo uspomene. Mjesto gdje se smijemo, plačemo, počinjemo i završavamo svaki dan, gdje dobijamo podršku i osjećamo se sigurnim. To je dom!

Vaš dom je vaša najvrednija imovina. Stoga je pametno finansijski se osigurati od neželjenih situacija, poput požara, poplave, izliva vode, provale, koje vam mogu prouzorokovati veliku štetu.

Što je osiguranje objekta?

Osiguranjem objekta osigurani su svi dijelovi nekretnine, uključujući temelje i podrumske zidove, kao i ugrađene instalacije i sva ugrađena oprema, npr. za centralno grijanje. Osiguranjem je pokriveno uništenje ili oštećenje nekretnine uslijed požara, oluje, grada, eksplozije i sličnih rizika.

Što je osiguranje stvari u domaćinstvu? 

Osiguranjem stvari u domaćinstvu osiguravaju se pokretnosti koje služe za uređenje i opremu stana, ličnu upotrebu i potrošnju, umjetnički predmeti, dragocjenosti i slično. One su osigurane u slučaju uništenja ili oštećenja od npr. požara, oluje, provalne krađe ili razbojništva i mnogih drugih opasnosti.

Što je premija osiguranja? 

Premija je iznos naknade koji plaćate osiguravajućem društvu dobivajući zauzvrat zaštitu vaše najvrednije imovine.

Koja pokrića odabrati?

U ponudi UNIQA osiguranja tri su paketa osiguranja stana koji se razlikuju opsegom pokrića: Standard, Komfort i Ekskluziv ukoliko se odlučite za ugovaranje polise u nekoj od UNIQA poslovnica širom Crne Gore, odnosno preko UNIQA webshop-a, u samo par klikova, možete ugovoriti jedan od dva paketa: Komfort i Ekskluziv.

Da li je osiguranje skupo?  

Cijena osiguranja kuće ili stana zavisi od kvadrature, pa tako na primjer, mjesečna premija osiguranja za stan od 50m2 vas može koštati manje od 5EUR. Ukoliko je to zamjena za vaš miran san, složićete se da nije skupo.

Kako najbrže i najjednostavnije mogu ugovoriti osiguranje svog doma? 

Put do zaštite vašeg doma nikad nije bio kraći. Kliknite i ugovorite online osiguranje kuće ili stana za samo nekoliko minuta preko UNIQA web shop i ostvarite 10% popusta.

Ugovaranjem polise osiguranja preko UNIQA Webshop-a do 15.maja 2020. stičete pravo učešća u nagradnoj igri.

Možda baš vi budete dobitnik vaučera u iznosu od 700EUR za kupovinu u TehnoPlus online prodavnici!

I to nije sve uz svaku polisu vas očekuju nagrade i besplatan servis – kućna asistencija na period od godinu dana!

Što je kućna asistencija? 

Servis kućna asistencija podrazumijeva organizaciju intervencije stručnog lica radi saniranja neispravnosti i šteta koje nastanu u domaćinstvu: servis električara, vodoinstalatera, bravara, staklara, stolara…

Svi UNIQA klijenti uz polisu osiguranja domaćinstva dobijaju ovu uslugu besplatno na period od godinu dana, a samo jedan poziv ih dijeli od pomoći za sve neprijatnosti koje ih mogu zadesiti.

U slučaju nastupanja potrebe za asistencijom, na raspolaganju je Call Centar 020/444-777 koji je u funkciji 24 sata na dan. Nakon prijave nastale štete ili neispravnosti u domaćinstvu na vodovodnim i kanalizacionim instalacijama, instalacijama za grijanje, instalacijama za gas, elektro instalacijama, blokiranje vrata, kao i štete na vanjskim staklenim prozorima i vratima, vanjskoj stolariji i vanjskim vratima, zbog kojih je onemogućeno zatvaranje unutrašnjeg prostora objekta, biće organizovana intervencija Ovlašćenog partnera za potrebe sanacije štete.

 

Check Also

Allianz za rekordnih 1,4 milijarde eura kupio neboder u Frankfurtu

Njemački osiguravač Allianz kupio je nedovršeni neboder visok 233 metra u Frankfurtu za 1,4 milijarde …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *