Gotovo 80% članica AmCham-a očekuje pad prihoda u 2020. zbog pandemije virusa COVID 19

Trećina članica Američke privredne komore u Crnoj Gori očekuje pad prihoda veći od 30 odsto, dok 49% očekuje pad prihoda od 10 do 30 odsto, pokazuju rezultati ankete koje je Izvršna kancelarija AmCham sprovela među kompanijama članicama, radi prikupljanja informacija o očekivanjima u pogledu ekonomskog efekta pandemije COVID-19 na njihovo poslovanje.

AmCham članice očekuju da će se smanjenje prihoda biti pokriveno najviše kroz: smanjenje operativnih troškova 78%, akumulirane rezerve iz ranijih razdoblja 56%, Vladine mjere 42%, smanjenje plata 31%, te otpuštanje zaposlenih 17%.

Od 78% ispitanih članica koje su navele očekivano smanjenje operativnih troškova, 20% njih iskazalo očekivanje da će isto biti u većem procentu od 30 odsto, dok 47% njih smatra da će biti između 10 i 30 odsto, te možemo govoriti o vrlo značajnom očekivanom uticaju na operativne aktivnosti kompanija.

“S druge strane, ohrabruje što kompanije članice zahvaljujući dobrom poslovanju u prethodnim periodima imaju rezerve koje mogu iskoristiti kao jedan od instrumenata oporavka, na šta je ukazalo njih 56%. Takođe, vladine trenutne i buduće mjere su treći instrument oporavka, na koji je ukazalo manje od polovine članica. Naime, 42% članica komore je odabralo ove mjere kao jedne od alata za savladavanje poteškoća u poslovanju”, navode iz AmCham-a.

Od 31% kompanija članica koje očekuju smanjenje plata svojih zaposlenih, njih 56% očekuje da će to smanjenje biti najmanje 10%, dok od 17% članica koje su navele da očekuju otpuštanje zaposlenih, njih 60% očekuje da će ono biti najmanje 10%.

Na pitanje kako trenutna situacija utiče na vaš biznis, kompanije su najviše navodile: otkazivanje unutrašnjih i vanjskih događaja, otkazivanje internih i eksternih putovanja, uvođenje rada od kuće, ali i njih 43% je navelo gubitak klijenata, te njih 13% zatvaranje kancelarija, odnosno prekid proizvodnje.

Izvršna kancelarija AmCham-a je sprovela istraživanje u periodu od 1. do 16. aprila. Polovina članica Komore je učestvovala u anketi.

Svrha istraživanja je da pruži donosiocima odluka bolji pregled očekivanog uticaja pandemije COVID 19 na biznis ambijent, kao i da pomogne u kreiranju vrsta mjera i prilagodi ih trenutnoj makroekonomskoj situaciji Crne Gore.

“Američka privredna komora u Crnoj Gori se snažno zalaže za aktivnu i kvalitetnu saradnju između privatnog i javnog sektora i uzajamno razumjevanje, koje, naročito u ovako izazovnim situacijama, treba da dovedu do što boljih pravnih normi, kao i njihove primjene, stvarajući benefite ne samo za kompanije članice, nego i kompletnu poslovnu i društvenu zajednicu u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Američke privredne komore.

Check Also

Iznenada preminuo prvi čovjek bankarske kompanije Rotšild

Baron Bendžamin de Rotšild, koji je bio na čelu porodične kompanije poznate širom svijeta, preminuo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *