Gotovo 80% članica AmCham-a očekuje pad prihoda u 2020. zbog pandemije virusa COVID 19

Dodajte komentar

Trećina članica Američke privredne komore u Crnoj Gori očekuje pad prihoda veći od 30 odsto, dok 49% očekuje pad prihoda od 10 do 30 odsto, pokazuju rezultati ankete koje je Izvršna kancelarija AmCham sprovela među kompanijama članicama, radi prikupljanja informacija o očekivanjima u pogledu ekonomskog efekta pandemije COVID-19 na njihovo poslovanje.

AmCham članice očekuju da će se smanjenje prihoda biti pokriveno najviše kroz: smanjenje operativnih troškova 78%, akumulirane rezerve iz ranijih razdoblja 56%, Vladine mjere 42%, smanjenje plata 31%, te otpuštanje zaposlenih 17%.

Od 78% ispitanih članica koje su navele očekivano smanjenje operativnih troškova, 20% njih iskazalo očekivanje da će isto biti u većem procentu od 30 odsto, dok 47% njih smatra da će biti između 10 i 30 odsto, te možemo govoriti o vrlo značajnom očekivanom uticaju na operativne aktivnosti kompanija.

“S druge strane, ohrabruje što kompanije članice zahvaljujući dobrom poslovanju u prethodnim periodima imaju rezerve koje mogu iskoristiti kao jedan od instrumenata oporavka, na šta je ukazalo njih 56%. Takođe, vladine trenutne i buduće mjere su treći instrument oporavka, na koji je ukazalo manje od polovine članica. Naime, 42% članica komore je odabralo ove mjere kao jedne od alata za savladavanje poteškoća u poslovanju”, navode iz AmCham-a.

Od 31% kompanija članica koje očekuju smanjenje plata svojih zaposlenih, njih 56% očekuje da će to smanjenje biti najmanje 10%, dok od 17% članica koje su navele da očekuju otpuštanje zaposlenih, njih 60% očekuje da će ono biti najmanje 10%.

Na pitanje kako trenutna situacija utiče na vaš biznis, kompanije su najviše navodile: otkazivanje unutrašnjih i vanjskih događaja, otkazivanje internih i eksternih putovanja, uvođenje rada od kuće, ali i njih 43% je navelo gubitak klijenata, te njih 13% zatvaranje kancelarija, odnosno prekid proizvodnje.

Izvršna kancelarija AmCham-a je sprovela istraživanje u periodu od 1. do 16. aprila. Polovina članica Komore je učestvovala u anketi.

Svrha istraživanja je da pruži donosiocima odluka bolji pregled očekivanog uticaja pandemije COVID 19 na biznis ambijent, kao i da pomogne u kreiranju vrsta mjera i prilagodi ih trenutnoj makroekonomskoj situaciji Crne Gore.

“Američka privredna komora u Crnoj Gori se snažno zalaže za aktivnu i kvalitetnu saradnju između privatnog i javnog sektora i uzajamno razumjevanje, koje, naročito u ovako izazovnim situacijama, treba da dovedu do što boljih pravnih normi, kao i njihove primjene, stvarajući benefite ne samo za kompanije članice, nego i kompletnu poslovnu i društvenu zajednicu u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Američke privredne komore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *