Tramp zabranio useljavanje, čuva poslove za Amerikance

Dodajte komentar

Predsjednik SAD-a Donald Tramp u srijedu je naredio privremenu zabranu imigracija za strance koji žele stalno prebivalište u SAD-u, rekavši da želi da zaštiti američke radnike i radna mjesta za vrijeme pandemije koronavirusa.

Potez koji dolazi u toku izborne godine će se vjerovatno pokazati popularnim u njegovoj konzervativnoj glasačkoj bazi, a nakon početnog trajanja od 60 dana, naredba će se preispitati i eventualno produžiti.

Moguće je da će biti suočena i s pravnim izazovima.

Neki kritičari vidjeli su Trampovu najavu kao priliku da iskoristi krizu za provođenje dugo traženog političkog cilja zabrane većeg broja imigranata u skladu s njegovom platformom „Amerika prva“, izvještava agencija Reuters.

„Da bih zaštitio naše sjajne američke radnike upravo sam potpisao izvršnu naredbu kojom se privremeno zaustavlja imigracija u Sjedinjene Države. To će osigurati da nezaposleni Amerikanci budu prvi na redu za posao kada se naša ekonomija ponovno otvori“, rekao je Tramp na svojoj dnevnoj konferenciji za novinare o koronavirusu u Bijeloj kući.

On je takođe rekao da će „sačuvati zdravstvene resurse za američke pacijente“ zahvaćene koronavirusom.

Trampova naredba mogla bi blokirati više od 20.000 ljudi mjesečno od dobijanja zelene karte za stalni boravak, na osnovu analize Instituta za migracionu politiku sa sjedištem u Washingtonu.

Međutim, američke službe za imigraciju u inostranstvu i kod kuće uglavnom su zaustavile aktivnsoti zbog pandemije, pa trenutni efekat naredbe neće biti tako vidljiv.

Mjera bi blokirala imigraciju na temelju zapošljavanja i rodbinskih veza, ali neće uticati na gostujuće radnike koji ulaze u Sjedinjene Države na osnovu privremene vize, poput poljoprivrednih radnika i kvalifikovanih radnika u viznom programu H-1B.

Ljekari, medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici biće izuzeti od naredbe, kao i ostali potencijalni imigranti koji dolaze u zemlju radi obavljanja “esencijanih” poslova u borbi protiv novog koronavirusa, što su utvrdile federalne agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *