Privredna komora Crne Gore obilježava svoj dan

Privredna komora Crne Gore, poslovna asocijacija bogate tradicije duge 92 godine, obilježava svoj dan 21. aprila.

“Riječ je o istorijskom datumu kada su, 1928. godine, uticajni pregaoci formirali Trgovačko-industrijsku komoru, kako bi na organizovan način zastupali interese crnogorske privrede u tadašnjem državnom uređenju. Vizionari poput prvog predsjednika Mića Stijovića postavili su na taj način temelje današnje Privredne komore, institucije koja se kroz različite epohe pozicionirala kao respektabilni, nezaobilazni činilac crnogorske ekonomije i uvažen partner donosiocima razvojnih politika”, kazali su iz PKCG.

Kako su dodali, nesmanjeni zamajac Komori tokom vremena davale su generacije neimara privrednog progresa, koje je povezivala neraskidivim nitima međusobne saradnje.

“Posebno snažan doprinos intenzivnom ekonomskom prosperitetu naše zemlje Komora pruža od donošenja novog zakona koji joj daje status institucionalnog partnera Vladi, Skupštini i organima lokalne samouprave. Predlaganjem i unapređivanjem brojnih zakonskih rješenja utiče na stvaranje podsticajnijeg regulatornog okvira za predvidljivije i sigurnije poslovanje, rast profitabilnosti i zaposlenosti”, navode u PKCG.

Komora intenzivno promoviše crnogorske kompanije i proizvode, doprinoseći njihovoj boljoj poziciji na domaćem, regionalnom i svjetskom tržištu.

“Projektima Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi afirmiše kvalitet proizveden u našoj zemlji, a organizacijom sajmova sa njime upoznaje kupce sa različitih podneblja”, navode u PKCG.

Ove godine, Komora dočekuje 21. april dijeleći teret svih činilaca crnogorskog društva u uslovima pandemije bolesti Covid-19.

“Od izbijanja krize, koja je u prvi plan stavila zaštitu života i zdravlja stanovništva, Privredna komora je u konstantnoj komunikaciji sa članicama i donosiocima odluka. Ona pomno i permanentno prati izazove sa kojima se susrijeću naši poslovni subjekti i njihove zahtjeve adresira prema Vladi kako bi se došlo do optimalnih rješenja za nastavak privrednih aktivnosti, očuvanje likvidnosti preduzeća i radnih mjesta njihovih zaposlenih. Tako bliska saradnja rezultirala je donošenjem, odnosno predlaganjem paketa mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koji su uvažili zahtjeve privrede i predstavljaju dobru osnovu za očuvanje crnogorske privredne supstance”, ističu u PKCG.

Komora će, poručuju, biti pouzdan partner i prilikom osmišljavanja narednih koraka u cilju zaštite intenzivnog ekonomskog razvoja države.

Komora svoj Dan obilježava centralnom svečanošću na kojoj se uručuje njena Nagrada najuspješnijim kompanijama i privrednicima u prethodnoj godini.

Žiri za dodjelu Nagrade, koji su činili eminentni privrednici, članovi akademske zajednice i državnih institucija, donio je odluku da laureati za 2019. budu za uspješno poslovanje – Hotelska grupa Budvanska rivijera i Mesna industrija Goranović, za društvenu odgovornost – Crnogorski elektrodistributivni sistem, za inovativnost – MTEL, za unapređenje menadžmenta – Dragan Bokan, predsjednik Odbora direktora kompanije Voli Trade.

“Bez obzira na to da li govorimo o pojedincima ili kompanijama, riječ je o predstavnicima istinske poslovne elite Crne Gore i liderima u biznisu čiji rezultati snažno motivišu druge privrednike da slijede njihov primjer”, kazali su u PKCG.

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.