Za oporavak Zapadnog Balkana EU će prenamijeniti 290 miliona eura

Zemlje Zapadnog Balkana, prenamjenom neiskorišćenih sredstava iz više IPA fondova, dobiće od Evropske unije 290 miliona eura za socijalno-ekonomski oporavak od posljedica virusa korona, a sredstva su prije svega namijenjena za pomoć malim i srednjim preduzeća, izjavila je danas šefica Misije Srbije u EU Ana Hrustanović.

Osim pomoći od 290 miliona eura za Zapadni Balkan, Hrustanović dodaje da Ministarstvo za evropske integracije radi na aplikaciji sredstava iz Fonda za solidarnost.

Kako je objasnila, taj Fond je “težak” 800 miliona eura i za sredstva iz tog fonda osim 27 zemalja članica EU mogu aplicirati i zemlje koje su u pregovorima za članstvo.

Ocjenjuje da se Evorpska unija na sve načine trudi da pomogne zemljama Zapadnog Balkana iako, dodaje, u početku nije izlgedalo tako.

Ističe da je i EU, kao i ostale države i zajednice globalno, bila iznenađena i pogođena ovom pandemijom, te da joj je trebalo vremena da se organizuje i pronađe način da u ovim uslovima, kada je zasijedanje bilo nemoguće, za donošenje odluka.

“Ovakvu krizu EU do sada nije doživjela, iako jeste doživela veliku finansijsku krizu i migracionu, ali i za vrijeme tih kriza mogli su da se sastaju i da donose i implementiraju odluke, što ovoga puta nije bio slučaj”, objasnila je Hrustanović.

Kako će u buduće EU funkcionisati, objašnjava ona, umnogome će zavsiti od budžeta EU za period od 2021. do 2027. godine.

Izrazila je nadu da će se pregovori oko budžeta EU za taj period ubrzati, s obzirom da su, kaže, ušli u neku vrstu “ćorsokaka” prije izbijanja virusa korona, ali da će sada biti neophodno da novi budžet bude isplaniran tako da se ublaži posljedice virusa korona i ubrza ekonomski oporavak članice.

Hrustanović dodaje da su Evropska centralna banka i Evropska investiciona banka izdvojile velika sredstva za kupovinu državnih i korporativnih obaveza, dodajući da je EIB izdvojio 200 milijardi eura za podršku malim i srednjim preduzećima.

Izvor: RTV

Check Also

U Privrednoj komori detaljno predstavljen Maršalov plan – Evropa sad

Predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja predstavili su Upravnom odboru Privredne komore Crne Gore Maršalov …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *