Rad od kuće – pet najčešćih zamki i kako ih izbjeći

Dodajte komentar

Borba protiv širenja koronavirusa i neophodne mjere u cilju zaštite zdravlja naprečac su promijenile našu svakodnevicu. Društveni život i kontakte smo ograničili na neophodan minimum, prijatelje i rođake okupljamo na internet platformama u različitim grupama, koristimo onlajn usluge mnogo više nego ranije: za plaćanje obaveza, trgovinu i mnoge druge usluge. Situaciji su se brzo prilagodili i poslodavci, pa je danas veliki  broj nas koji smo uobičajeni radni prostor zamijenili svojim životnim prostorom.

Prošlo je već nekoliko sedmica i sada već znamo da rad od kuće, iako ima brojne dobre strane, možda i nije baš onakav kakvim nam se činio na prvi pogled.

Nedostaje nam kafa s kolegama, kancelarijske šale, pa čak i onaj pomalo naporni kolega koji nas redovno prekida da bi nam prenio najnovija saznanja o virusima i savjete za jačanje imuniteta. Nekima od nas nedostaju čak i mir i koncentracija, jer u kancelariji ne slušamo žalbe na prevruće mlijeko za doručak, ne učimo klince (i sebe ? pssst) kako da snime, edituju i pošalju glasovnu poruku učiteljici pjevanja, a neće nam niko u pokušaju skretanja pažnje isključiti napajanje iz starog laptopa baš u trenutku kad šaljemo hitan mejl.

Uz dobru organizaciju i postavljena pravila koja važe i za nas i naše ukućane, rad od kuće može biti sjajna stvar i možemo biti produktivni. Evo naše liste najčešćih zamki i savjeta kako da ih izbjegnete.

Zamka #1:  Ukućani: „Super, sada možeš da radiš kod kuće, cio dan ćemo se družiti“

Rad od kuće je, kako mu i ime kaže – rad.

Upoznajte svoje ukućane da to što ste kući ne znači da niste na poslu. Vaši ukućani mogu da vam pomognu tako što će imati razumijevanja za vaše obaveze, kako biste kasnije zaista mogli da im se s punom pažnjom posvetite i družite se bez pritiska neobavljenih zadataka.

Zamka #2:  Vi: „Super, ostajem kod kuće, mogu cijeli dan biti u pidžami, na trosjedu sa laptopom u krilu“

Uspostavite dnevnu rutinu.

Baš zbog toga što smo kod kuće, u okruženju koje nije direktno povezano sa poslovnim zadacima, neophodan nam je poseban podstrek i struktura kako bismo bili produktivni. Drugim riječima, moramo se staviti u „radno raspoloženje“. Najbolje je uvesti jutarnju rutinu koja nas uvodi u radni dio dana – ustanite na vrijeme i spremite se za posao koji ćete danas obavljati u kućnoj kancelariji.

Osigurajte sebi namjenski radni prostor, poželjno za stolom.

Bilo da je to posebna soba, radni sto ili čak balkon, stvorite okruženje koje će vas brzo uvesti u radnu formu i distancirati od ostalih događanja u domu. Dodajte neke kancelarijske elemente u svoj prostor, sjednite do prozora, stavite biljku pored – produktivniji smo kada radimo u svijetlom i zelenom okruženju.

To-do lista za početak dana.

Prvi zadatak neka bude sastavljanje dnevne liste zadataka za taj dan. Koordinirajte se sa kolegama i pripremite izvještaje o tome što ste uradili.

Zamka #3: „Radim od kuće, ne treba mi pauza“

Planirajte pauze.

Ponašajte se kao da ste na poslu – napravite pauzu kao što biste to uradili i na poslu (za kafu i ručak). To može pomoći vašoj produktivnosti i napuniti vam baterije.

Zamka #4:  „Radim od kuće, ne moram se puno kretati“

Ne zaboravite na fizičku aktivnost.

Prvih nekoliko dana ovo nam se možda i čini kao zgodna stvar, ali ubrzo smo uvidjeli da smo presjedjeli gotovo cijeli dan i da nam to ne prija. Kako uklopiti fizičku aktivnost u radni dan od kuće? Jutarnje razgibavanje, sobni bicikl/steper tokom pauze, hodanje dok razgovarate telefonom… Na otprilike svakih sat vremena ustanite, malo se rastegnite i prošetajte po stanu.

Zamka #5: „Radim od kuće, moram biti stalno dostupan tokom cijelog dana“

Dozvolite sebi offline vrijeme.

Tehnologija omogućava konstantnu komunikaciju i važno je biti povezan sa drugima u ovakvim situacijama. Kroz različite kanale komunikacije razmjenjujemo poslovno bitne informacije, a u slobodno vrijeme tragamo za novim informacijama na društvenim mrežama i internet portalima.

Ipak, osim ako niste u sistemu pripravnosti 24/7, dozvolite sebi predah kada ćete zaboraviti sve uređaje i barem 45 min raditi nešto bez provjeravanja ekrana mobilnog telefona.

Na kraju, nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da za vas rad od kuće bude i prijatan i produktivan. A ako ste savladali umijeće rada od kuće ili imate svoju listu izazova i savjeta – pošaljite nam je. Naša Sveznalica je uvijek srećna kada nauči nešto novo. ?

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *