Ruska država preuzela 50 odsto udjela u Sberbanci

Rusija je stekla kontrolni udio u Sberbank Rossia. Zemlja je putem državnog investicijskog fonda, koji koristi prihode od nafte, preuzela 50-postotni udio u Sberbanku, koji je dosad bio u vlasništvu centralne banke.

Prijenos preostalog udjela obaviće se 6. maja, saopštilo je Ministarstvo finansija. Kremlj je uzeo u svoje ruke 2,14 biliona rubalja – što je ekvivalent 29 milijardi dolara.

Sredstva Nacionalnog investicionog fonda zapravo su namijenjena za finansiranje, na primjer, oronulih ulica.

Papiri su kupljeni po 189,44 rubalja, što je prosjek zadnjih 30 dana trgovanja na moskovskoj berzi. Krajem februara, prije pada cijena nafte i koronske pandemije, cijena se i dalje kretala oko 250 rubalja.

Država preuzimanjem nastoji da ukloni sukob interesa ruske centralne banke koja djeluje i kao regulatorno tijelo i kao većinski dioničar Sberbanke, zajmodavca koji dominira na tržištu za privatne klijente. Prema medijskim izvještajima, međutim, kupovina bi trebalo da se obavi u fazama od aprila 2020. do sredine 2021. godine.

S tim potezom Rusija osigurava i dodatni prihod za državni buđžet budući da dionice Sberbanke uopšteno stvaraju visoke dividende.

Više od 90 miliona Rusa ima račun u Sberbank. Važne transakcije kao što su prenos poreza i usluge naplate obrađuju se putem ove banke. Stoga je ona posebno zanimljiva za Ministarstvo finansija, prenosi Indikator.ba.

Povrh toga, dio nabavne cijene opet završava u državnom budžetu budući da je centralna banka dužna proporcionalno da prenosi svoj profit u državnu riznicu. Ta sredstva trebala bi se tada koristiti za veće socijalne izdatke koje je Putin planirao, rekao je ministar finansija Anton Siluanov kad su planovi predstavljeni u februaru. Mjesec dana kasnije predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o kupovini dionica. U skladu s time, Ministarstvo finansija trebalo bi da ima većinski udio u finansijskoj instituciji s 52,3 posto redovnih dionica.

Check Also

Značajan pad američkog dolara

Na valutnim tržištima vrijednost dolara znatno je pala u odnosu na korpu šest najvažnijih svjetskuh …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *