Nakon Austrije i Češke, i Danska najavila ublažavanje mjera

Austrija, Češka, Danska i Norveška najavile su da će polako ublažiti mjere ograničenja na kraju ovog mjeseca. Austrija je predložila ponovno otvaranje nekih trgovina od 14. aprila.

– Reagovali smo brže i restriktivnije nego u drugim zemljama i stoga smo mogli izbjeći ono najgore. Ali ova brza i restriktivna reakcija sada nam takođe daje mogućnost da brže izađemo iz krize – rekao je u ponedjeljak kancelar Sebastian Kurz.

Dodao je da će naredna sedmica biti presudna. Austrijski kancelar rekao je da je plan da sve trgovine budu otvorene od 1. maja. Međutim, samo će se jedan kupac moći nalaziti na 20 kvadratnih metara trgovačkog prostora, a svi kupci će morati nositi maske za lice u supermarketima i drogerijama veličine više od 400 kvadrata.

Kurz je rekao da se restorani i hoteli neće otvoriti najranije do sredine narednog mjeseca, a javna događanja neće biti dopuštena najmanje do kraja juna.

Do danas je Austrija prijavila 12.639 slučajeva koronavirusa, a smrtno su stradale 243 osobe.

U Danskoj se centri za skrb i škole ponovo otvaraju od 15. aprila, omogućujući roditeljima povratak na uobičajeni radni dan. Međutim, sva preostala ograničenja, uključujući zabrane javnih okupljanja više od 10 ljudi, ostat će na snazi još četiri sedmice.

– Ovo će vjerovatno biti malo poput hodanja po žici. Ako mirujemo na putu, mogli bismo pasti, a ako prebrzo idemo može poći po zlu. Stoga moramo preduzimati jedan po jedan oprezan korak – rekla je premijerka Mette Frederiksen na brifingu za medije početkom ove sedmice.

U nordijskoj zemlji je poslednjih dana došlo do stabilizacije broja slučajeva koronavirusa i smrti, ali premijerka je upozorila da će se postepeno otvaranje nastaviti samo ako se građani pridržavaju vladinih smjernica.

Norveška je takođe objavila da planira postepeno ublažiti ograničenja, s tim da će se vrtići otvoriti između 20. i 27. aprila. Škole od prvog do četvrtog razreda otvoriće se od 27. aprila.

– Zajedno smo preuzeli kontrolu nad virusom, pa malo po malo možemo otvoriti društvo – rekla je premijerka Erna Solberg na konferenciji za novinare u utorak.

Zemlja koja trenutno ima ograničenja do 13. aprila zatvorila je jaslice i škole i odbila ulaz strancima koji ne žive ili ne rade u Norveškoj.

Solberg je upozorila da će se, dok se preduzimaju mjere za polako ponovno otvaranje, raditi kod kuće, a Norvežani bi se trebali naviknuti na mjere namijenjene ograničavanju širenja virusa “na duže vrijeme”.

U Češkoj je vlada saopštila da će se neke trgovine ponovo otvoriti od četvrtka, a ublažiće se ograničenja za sportske aktivnosti koje ne uključuju grupisanje ljudi, kao što su trčanje i vožnja bicikla.

Češka je bila jedna od prvih evropskih zemalja koja je početkom marta uvela mjere zatvaranja, čak i prije nego što je broj infekcija u cijeloj zemlji premašio 200.

– Sada jasno kažemo da ovdje možemo relativno dobro upravljati pandemijom, a ne da pandemija upravlja nama – rekao je ministar zdravlja Adam Vojtech.

– Ne susrećemo se s velikim porastom broja pacijenata – dodao je.

Izvor: Startnews

Check Also

Pogledajte kako napreduju radovi na autoputu

Kompanija Bemax Montenegro objavila je novi snimak radova na auto putu Bar-Boljare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *