Junker: “Evropske obveznice su dobre, ali to traje predugo”

U aktuelnoj krizi tokom pandemije korona virusa riječ je o zdravlju ljudi, o životu i smrti, i to ima sasvim drugi kvalitet od svih drugih ranijih kriza u EU, istakao je bivši predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker koji se zalaže za povećanje budžeta EU.

“Potrebno je masivno povećanje budžetskog okvira EU do 2027. godine”, kazao je Junker bečkom dnevniku “Standard”.

Predlog Evropske komisije nije više dovoljan, tvrdi on.

Dugogodišnji šef eurogrupe kaže da u osnovi podržava koncept evropskih obveznica i da ih je 2010. u euro-krizi i sam predložio, ali dodaje da tako nešto nije moguće uraditi preko noći.

“To traje predugo, a sada je hitno potrebna pomoć”, naglasio je Junker.

On je kazao da podržava aktuelne predloge, kao što je mogućnost mobilisanja 410 milijardi eura iz evropskog solidarnog fonda, kao i kroz kredite EIB-a. “To je ispravan put”, podvlači Junker.

On smatra da će usljed korona krize karte u sporu oko budžeta biti “iznova promešane”.

“Budžet EU je glavni instrument solidarnosti. Komiisija mora biti dovedena u stanje da svoje troškove pokrije preko finansijskih tržišta, kako bi značajne svote bile oslobođene za korona krizu”, objasnio je doskorašnji šef Evropske komisije.

Aktuelna “kriza egzistencije” može se samo zajednički riješiti, naglasio je bivši luksemburški premijer, dodajući da bi nacionalne države same doživjele neuspjeh.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *