Katastrofalan pad dobiti Telekoma Slovenije

Dobit Telekoma Slovenije oštro je pala u prošloj godini, kako na nivou grupe, tako i na nivou matične kompanije.
Prihod od prodaje takođe je smanjen. Uprava i Nadzorni odbor predložiće dioničarima da ove godine ne budu  isplaćene dividende.

Neto dobit Telekom Grupe lani je pala za 96 posto, odnosno za više od 32 miliona eura, na 1,23 miliona eura. Predviđena dobit na nivou Grupe iznosila je 30,3 miliona eura. Nadalje, za više od 98 posto ili 33,4 miliona eura, na 585.000 eura, srušila se neto dobit matične kompanije Telekom Slovenije.

Prema Telekomu, bez jednokratnog događaja prošle godine, Grupa bi ostvarila neto dobit u iznosu od 27,4 miliona eura, što bi bilo 13% više nego u 2018. Niža dobit uglavnom je posljedica negativne odluke Arbitražnog suda Međunarodne trgovačke komore o kupovini  34% poslovnog interesa za SL Antenna TV i događaji povezani s ovom odlukom. Podsjetimo, sud je presudio da je grčka kompanija Antenna Slovenija pravilno iskoristila mogućnost prodaje 34 procenata udjela u Antenna TV SL, koja je vodila program Planet TV, i naložila Telekomu da plati 17,6 miliona eura, plaćanje kamata i arbitražni postupak, prenosi portal SEEbiz.eu.

Prodaja Telekom Grupe pala je za šest posto, na 675,4 miliona eura. Prihodi od prodaje matične kompanije takođe su smanjeni za oko šest posto, na 602,2 miliona eura. Pad prihoda Telekoma opravdao je činjenicom da više nije obuhvatala prihode bosanske kompanije Blicnet, koja ga je prodala, već nešto niže prihode od međunarodnog saobraćaja na veliko, prihode od mobilnih pretplatnika i prihode od IT robe i licenci. Na slovenačkom tržištu Telekom je zadržao vodeći tržišni udio na tržištu mobilne telefonije (39,9%) i usluge fiksne širokopojasne mreže (31%).

Check Also

Memorandum CBCG i 16 istitucija: Zajednički razvijaju finansijsku edukaciju

Centralna banka Crne Gore (CBCG) inicirala je Memorandum o saradnji na implementaciji Programa razvoja finansijske …

Leave a Reply

Your email address will not be published.