Blaži rast dolara, Fedove mjere donose rezultate

Dolar je u četvrtak blago ojačao na međunarodnim tržištima u poređenju s nedavnim snažnim usponom, nakon što je američka centralna banka olakšala drugim centralnim  bankama zamjenu svojih valuta za američku.

U takvim okolnostima eurom se jutros trgovalo po 1,0916 dolara, što znači da je zajednička evropska valuta oslabila 0,4 posto prema dolaru u poređenju sa zatvaranjem trgovanja dan ranije.

Dolar je ojačao i blagih 0,2 posto prema jenu, na 107,33 jena. Ove nedjelje japanska valuta bila je tražena zbog svog statusa valute-utočišta, u koju investitori često sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima.

Tržišta su danas uzdrmale najnovije poruke američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je upozorio američke građane da im predstoje dvije vrlo bolne nedjelje u borbi s koronavirusom, čak i uz stroge mjere držanja razmaka u socijalnim kontaktima.

Pa ipak, analitičari ne očekuju da će se snažan uspon kursa dolara kojem traje zadnjih nedjelja dodatno nastaviti, nakon što je američki Fed poduzeo brojne mjere osiguravanja dolarske likvidnosti. Cijena dolara sredinom marta značajno je porasla zbog velike potražnje jer su se investitori nastojali da održe te najlikvidnije svjetske valute zbog neizvjesnosti u vezi pandemije koronavirusa.

Fedove mjere na poboljšanju dolarske likvidnosti pokazale su se pozitivnima i za druge značajne svjetske valute, poput norveške krune koja je dodatno ojačala u četvrtak, nakratko dostigavši najviše razine prema euru u posljednje tri nedjelje. Kruna je na dobitku 1,8 posto prema euru u poređenju sa zatvaranjem dan ranije.

“Norveška kruna je najmanje likvidna valuta među valutama 10 najvećih svjetskih ekonomija grupe G10, pa se čim dođe do krize nađe na udaru. Stoga njeno ovonedjeljno snažno jačanje odražava poboljšanu situaciju po pitanju dolarske likvidnosti”, rekao je Petr Krpata, valutni analitičar u banci ING.

Pored toga, “norveška kruna je najeftinija među valutama zemalja grupe G10”, stoga je privlačna investitorima i iz tog razloga, dodaje.

U sklopu daljnjih mjera na suzbijanju negativnih posljedica pandemije na američku ekonomsku aktivnost, Fed je u srijedu najavio i privremeno ublažavanje određenih zahtjeva prema velikim bankama.

Check Also

Završeno spektakularno prvo izdanje Tomorrow konferencije: Više od 21.000 ljudi ispratilo događaj

Završeno je prvo spektakularno izdanje TOMORROW konferencije koja se od 13. do 15. maja održavala …

One comment

  1. U danu kada je objavljeno da je 6,6 mil završilo na birou za nezaposlene, Silver linings ovih vijesti je ohrabrujući. Da li će biti dovoljno?

Leave a Reply

Your email address will not be published.