Udruženje preduzetnica: Predlog mjera Vladi za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima

Dodajte komentar

Cijeneći napore koje je Vlada Crne Gore po hitnom postupku preduzela, i Nacionalno kordinaciono tijelo za zarazne bolesti, kako bi osigurala prije svega živote svojih građana, stavljajući zdravlje stanovništva kao „apsolutni prioritet”, a zatim i poslovanje firmi, želimo da Vas obavijestimo da članice Udruženja preduzetnica Crne Gore postupaju po mjerama Vlade, ali takođe obavljamo konsultacije sa svojim članstvom o tome kako da se prebrodi ovaj krizni period za poslovanje svih preduzeća, navodi se u pismu Udruženja preduzetnica Crne Gore upućenom predsjedniku Vlade Dušku Markoviću.

Mikro, mala, srednja preduzeća i samostale zanatske radnje su najugroženija kategorija pravnih i fizičkih lica, ne samo u Crnoj Gori već i globalno, a o efektima krize izazvane pandemijom novog Corona virusa, Covid 19, na njihovo poslovanje, kao i o mjerama koje evropske zemlje preduzimaju, Udruženje se informiše svakodnevno u kontinuitetu.

“Shodno već primjenjenim iskustvima ovih zemalja i našim konkretnim poslovnim prilikama, želimo da damo svoj doprinos u koncipiranju mjera koje će nama, mikro, malim i srednjim preduzećima pomoći da nekako prevaziđemo ovaj krizni period. Podržavamo mjere koje je predložila Centralna banka Crne Gore i čestitamo na brzoj reakciji, a saglasni smo i sa svim mjerama koje je predložio NKTCG”, navodi se u saopštenju.

Na osnovu konsultacija sa Upravnim odborom Udruženja preduzetnica Crne Gore, članstvom, i sprovedenom anketom od prošle nedelje, Udruženje je predložilo kao najurgentnije sljedeće mjere:

1) Određena novčana podrška preduzećima u zavisnosti od veličine, broja zaposlenih, načina poslovanja.

2) Subvencije za plate zaposlenih dok traje stanje epidemije (primjer Danske: država subvencioniše tri četvrtine mjesečne plate zaposlenih u privatnom sektoru dok se poslodavci obavezuju da ne otpuštaju zaposlene zbog poslovnih gubitaka uzrokovanih pandemijom koronavirusa); Luksemburg će trošiti 500 miliona eura mjesečno za finansiranje 15.000 preduzeća i 100.000 zaposlenih i pokriće 80% zarada pogođenih; Holandija takođe plaća do 90% zarada radnika u namjeri da spreči ogromne gubitke posla; vlada Ujedinjenog Kraljevstva Isplaćivaće 80% plate za osoblje koje drži poslodavac i pokriva plate do 2.500 funti mjesečno.

3) Otpisati obaveze plaćanja PDV-a za 50% dok traje ovo stanje, a nakon toga, ostatak duga izmiriti plaćanjem na rate u narednih 12 mjeseci;

4) Odlaganje i svih drugih poreza (porez na dobit pravnih lica, porez na imovinu i drugi porezi koji prispjevaju zakonski do 30 aprila…)

5) Zabrana prinudne naplate potraživanja dok traje  stanje epidemije.

6) Odlaganje plaćanja režijskih troškova i drugih taksi, koje bi opteretile dodatno preduzeća dok traje epidemija.

7) Aktivirati program državnog subvencionisanja kratkoročnog zapošljavanja i time ne dozvoliti otpuštanje radnika sa ugovorom na određeno koji ističe u periodu epidemije; ili aktivirati vladinu Uredbu o subvecionisanju poslodavaca (dijela poreza, doprinosa koji su na teret posodavca kao i prirez na porez kod Uprave lokalnih prihoda), slično uredbi o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica iz 2018. godine, ali da se odnosi na sva lica bez razlike.

“Predložene mjere će nam omogućiti da budemo na granici preživljavanja i da ne gasimo firme. U protivnom, većina će biti prisiljena da zatvori firme i ugasi poslovanje (od 100 anketiranih preduzetnica 72% je odgovorilo ako se ne preduzme nešto da će biti primorane da ugase preduzeće), nakon više godina rada i time nevoljno generiše dodatni broj nezaposlenih. Od 5.350 trgovinskih objekata u Podgorici, radi 10%. Od 1.300 zanatskih objekata u Podgorici, ne radi niti jedno preduzeće. Ne radi ni 1.600 ugostiteljskih objekata, a da ne navodimo brojke iz drugih gradova Crne Gore gdje imamo naše članstvo. Nadamo se da ćemo ove probleme zajednički rješavati i da će Vlada sa Vama na čelu, uvažiti predložene mjere, jer smo ih koncipirali imajući u vidu ne samo stabilnost naših firmi, već i cjelopkupnog društveno-ekonomskog sistema naše države”, navodi se u saopštenju Udruženja.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *