Republika Srpska se zadužuje 153 miliona eura na berzi

Dodajte komentar

Republika Srpska zadužiće se 300 miliona maraka (153,3 miliona eura) novom emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi.

Ministarstvo finanasija RS objavilo je jutros Javni poziv za upis i uplatu četrdesete emisije obveznica Republike Srpske javnom ponudom svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima, navodeći da je to u skladu sa Odlukom o dugoročnom zaduživanju RS za 2020.

Vlada je odluku o zaduženju donijela 26. marta.

Biće emitovano 300.000 dugoročnih obveznica javnom ponudom, a nominalna vrijednost pojedinačne hartije od vrijednosti je 1.000 KM.

Planirani iznos emisije je 300 miliona KM, a kamatna stopa je fiksna i iznosi dva odsto na godišnjem nivou.

Isplata glavnice je jednokratno po isteku roka od pet godina, a kamata se obračunava na glavnicu i isplaćuje jednom godišnje.

Odlukom o dugoročnom zaduženju odobreno je zaduživanje Republike Srpske na ovaj način u 2020. godini u maksimalnom iznosu do 315 miliona KM.

Prva emisija obveznica ove godine, u iznosu od 35 miliona KM, bila je početkom februara.

Druga emisija od takođe 35 miliona je zakazana za 6. april i ovo je treća emisija ove godine u iznosu od 300 miliona KM, a zakazana je za 14. april.

Prodajom svih obveznica krši se Odluka o dugoročnom zaduživanju kojom je dozvoljeno da se RS obveznicama zaduži ove godine u maksimalnom iznosu do 315 miliona KM, ali u Vladi vjerovatno očekuju da će do emisije stupiti na snagu Odluka o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj, kojom se značajno proširuju ovlašćenja izvršne vlasti.

Zvaničnici RS već su najavljivali zaduživanje obveznicama u cilju saniranja posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

Trezorski zapisi
Za dva dana je zakazana i aukcija trezorskih zapisa u iznosu od 50 miliona KM sa rokom dospjeća od šest mjeseci.

Od početka godine bile su tri aukcije trezorskih zapisa u ukupnom iznosu od 83 miliona KM.

Sa zakazanom aukcijom od 50 miliona, ukupno zaduženje aukcijom trezorskih zapisa u ovoj godini biće 133 miliona KM.

Odlukom o kratkoročnom zaduživanju RS emisijom trezorskih zapisa za 2020. godinu definisano je da maksimalan iznos kratkoročnog duga u toku 2020. godine može biti najviše do osam odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

Izvor: Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *